FinD - Novice - Digitalizacija priložnost za nadaljnji razvoj zavarovalništva
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.9.2018

Digitalizacija priložnost za nadaljnji razvoj zavarovalništva

Ljubljana, 13. septembra (STA) - Digitalizacija bo pomembno krojila nadaljnji razvoj zavarovalniškega sektorja, so se strinjali udeleženci današnje konference o zavarovalništvu v Ljubljani. Poudarili so, da digitalno poslovanje izpostavlja zavarovalnice in potrošnike novim tveganjem, a prinaša tudi številne priložnosti, na katere se mora zavarovalniški sektor dobro pripraviti.

Konferenca, ki jo je organizirala Agencija za zavarovalni nadzor, je potekala pod naslovom Zavarovalništvo v digitalni prihodnosti. V okviru štirih sekcij so domači in mednarodni strokovnjaki razpravljali o izzivih, povezanih z digitalizacijo v zavarovalniškem sektorju s posebnim poudarkom na varstvu potrošnikov, kibernetski varnosti in prihodnosti digitalizacije.

V.d. direktorja Agencije za zavarovalni nadzor Gorazd Čibej je v uvodnem nagovoru poudaril, da zavarovalniška industrija nenehno uvaja inovacije, da bi bolje ustrezala razvijajočim se potrebam in zahtevam svojih strank. Dodal je, da tehnološki razvoj bistveno spreminja pričakovanja potrošnikov od ponudnikov zavarovanj, digitalno okolje pa omogoča tako uveljavljenim podjetjem kot novim, zagonskim podjetjem, da se inovacije na trgu pojavijo veliko hitreje in bolje zadovoljijo omenjene potrebe.

"V prihodnjih letih se bo od evropskih zavarovalnic pričakovalo, da bodo povečale pričakovanja kupcev za digitalni dostop in preglednost, zlasti za avtomobilsko in stanovanjsko zavarovanje," je, kot so sporočili iz Agencije za zavarovalni nadzor, dejal Čibej.

Eden glavnih izzivov, povezanih z digitalizacijo poslovanja, je zaščita potrošnikov in vprašanje, kako najti pravo ravnovesje med regulacijo in samoregulacijo ter transparentnostjo in odgovornostjo. Pravilno zastavljeni mehanizmi za zaščito potrošnikov koristijo zavarovalniškemu sektorju v celoti in lahko vplivajo tudi na povečanje zavarovanosti populacije. V povezavi z digitalizacijo je vse bolj aktualna tudi tematika kibernetskih tveganj, ki po eni strani izvirajo iz uporabe digitalnih storitev ter po drugi strani predstavljajo priložnost za nastanek novih oblik zavarovalniških produktov za zaščito pred tovrstnimi tveganji.

Razprava se je v nadaljevanju osredotočila na trenutne trende in dogajanja na področju umetne inteligence, podatkovne analitike ter finančne tehnologije. Na področju razvoja umetne inteligence smo v zadnjih desetih letih doživeli pravo eksplozijo zanimanja za rudarjenje podatkov, velike podatke ter strojno in globoko učenje. Predavatelji so predstavili dogajanja na področju razvoja umetne inteligence, kot tudi praktične primere uporabe digitalnih rešitev v finančni industriji.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar