FinD - Novice - ECB predvidoma brez sprememb monetarne politike
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.9.2018

ECB predvidoma brez sprememb monetarne politike

Frankfurt, 13. septembra (STA) - Zaostrovanje trgovinskih napetosti, proračunsko kljubovanje italijanske vlade in padanje vrednosti valut nekaterih držav v razvoju bodo v ospredju razmisleka članov Sveta Evropske centralne banke (ECB), ki bodo danes zasedali v Frankfurtu. Sprememb monetarne politike na tem srečanju sicer ne gre pričakovati.

Svet ECB naj bi na današnji seji denarno politiko pustil nespremenjeno, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Ključna obrestna mera v evrskem območju je pri nič odstotkih, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank znaša -0,40 odstotka, obrestna mera za mejno posojanje pa 0,25 odstotka.

Obseg programa odkupovanja obveznic, s katerim centralne banke evrskega območja povečujejo količino denarja v obtoku, je medtem od začetka letošnjega leta pri 30 milijardah evrov mesečno. Pričakovati gre, da bo ECB ostala pri junijski napovedi, da se obseg programa z oktobrom zmanjša na 15 milijard evrov, decembra pa naj bi bilo neto novih nakupov konec.

Analitiki sicer opozarjajo, da so se od julija, ko je predsednik ECB Mario Draghi izrazil zaupanje v evrsko gospodarstvo, razmere v svetu poslabšale. Ameriški predsednik Donald Trump zaostruje trgovinsko vojno s Kitajsko, padci valut pa so v velike težave potisnili nekatere države v razvoju, kot sta Turčija in Argentina. Vse to bi lahko negativno vplivalo na velike evrske izvoznice, kot sta Nemčija in Španija.

V območju z evrom so oči uprte predvsem v Italijo, kjer bo vladajoča koalicija desničarske Lige in Gibanja pet zvezd prihodnji mesec predstavila proračun. Evropa se boji, da bodo prednost pred zmanjševanjem javnega dolga, ki je pri 132 odstotkih bruto domačega proizvoda, dali izpolnjevanju dragih predvolilnih obljub.

Prav tako bo analitike zanimala nova gospodarska napoved ECB, ki bo segala do leta 2020. Analitiki pričakujejo manjše popravke, predvsem usmerjene v znižanje pričakovane rasti.

Inflacija v območju z evrom je prejšnji mesec dosegla dva odstotka, vendar pa je bila osnovna inflacija brez upoštevanja cen hrane in energije precej nižja, pri enem odstotku. ECB si želi rast cen tik pod dvema odstotkoma. Še naprej trmasto visoka medtem ostaja brezposelnost v 19 državah z evrom, ki je 8,2-odstotna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar