FinD - Novice - Na blejskem posvetu o izzivih zelenega gospodarstva
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.9.2018

Na blejskem posvetu o izzivih zelenega gospodarstva

Bled, 12. septembra (STA) - IEDC Poslovna šola Bled danes gosti mednarodni posvet o izzivih zelenega gospodarstva GreenTech Forum Bled, ki ga organizira Center energetsko učinkovitih rešitev CER. Namen dogodka je osveščanje, da lahko zeleno gospodarstvo s trajnostnimi učinki na okolje, družbo in ekonomijo postane poslanstvo in poslovni cilj vseh podjetij in organizacij.

GreenTech Forum Bled, ki velja za spremljevalni dogodek v torek zaključenega 13. Strateškega foruma Bled, izpostavlja pomen prehoda na zeleno gospodarstvo, ki s številnimi inovacijami prinaša nove globalne priložnosti tako na okoljskem kot na družbenem in ekonomskem področju.

Kot so poudarili na posvetu, načelna zavezanost k doseganju trajnostnih ciljev ni dovolj. Premiki in aktivnosti se morajo primarno začeti na najvišji ravni vodstva organizacij. Pri tem pa velja, da zeleno gospodarstvo lahko poslovna priložnost, tako za posamezno podjetje kot za gospodarstvo. Kot je poudarila dekanja IEDC Bled Danica Purg, je zelena ekonomija ne le poslovna priložnost, ampak tudi naša prihodnost.

"Splošna zaveza k trajnostnemu razvoju ni dovolj, zato smo v CER začeli z različnimi aktivnostmi in pobudami," je povedal predsednik sveta zavoda CER in član uprave Petrola Rok Vodnik in pojasnil, da so CER pred nekaj leti ustanovili Petrol, Slovenijales in Knauf Insulation, danes pa zavod združuje že 25 podjetij iz različnih industrij.

Pobudnik GreenTech Foruma Bled je predsednik skupine Slovenijales Gregor Benčina, njegovo sporočilo pa je, da je odgovornost odločevalcev in predstavnikov gospodarstva, da ukrepajo hitro in prispevajo k preoblikovanju gospodarstva v smeri trajnostnega razvoja. Ob tem je treba upoštevati vse akterje v celotni verigi, od vodstva, zaposlenih, procesov, infrastrukture, prodajnih kanalov do končnega uporabnika.

Forum povezuje različne akterje, ki lahko pozitivno vplivajo na boljšo strategijo razvoja zelenega gospodarstva v Sloveniji. Na njem so se zbrali vodstveni kadri slovenskih in tujih podjetij, ki si prizadevajo za razvoj zelenega gospodarstva, iščejo mednarodne povezave in gospodarske priložnosti ter predstavniki odločevalcev in akademskega sektorja, ki delujejo na področju razvoja in spodbujanja zelenega gospodarstva.

Na forumu prikazujejo tudi dobre praske in izzive slovenskih podjetij, ki že izvajajo lastno transformacijo prehoda na zeleno gospodarstvo. Hkrati iščejo nove predloge in aktivnosti, ki bodo v prihodnosti vodili do strateških in operativnih rešitev, sodelovanja in večje prepoznavnosti slovenskega zelenega gospodarstva, novih okolju prijaznih tehnologij, zelenih delovnih mest in učinkovitejšega upravljanja z naravnimi viri.

GreenTech Forum je pozdravil tudi nekdanji evropski komisar za okolje Janez Potočnik, ki je v video nagovoru izpostavil, da je glede na številne izzive, s katerimi se sooča svet, ključno trajnostno in krožno gospodarstvo. Kot je pojasnil, potrošniki ne potrebujemo žarnice, temveč svetlobo, ne potrebujemo avtomobila, temveč mobilnost in če bi nam kdo ponujal takšne storitve, ne bi potrebovali samih produktov, kar bi zelo spremenilo pogled na produkcijo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar