FinD - Novice - Gorenjska banka z novim predsednikom uprave
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.9.2018

Gorenjska banka z novim predsednikom uprave

Kranj, 10. septembra (STA) - Nadzorni svet Gorenjske banke je danes za predsednika uprave imenoval na Hrvaškem rojenega Maria Henjaka. Mandat bo nastopil z dnem pridobitve dovoljenja Banke Slovenije, s tem pa se bo uprava banke iz Kranja razširila na tri člane. Poleg Henjaka v njej kot člana uprave ostajata Mojca Osolnik Videmšek in David Benedek.

Henjak se je rodil v Šibeniku na Hrvaškem in ima 22 let delovnih izkušenj v bančništvu in pri vodenju mednarodnih bančnih skupin v regiji. Deloval je v Banki Koper v Sloveniji ter PBZ in Sberbank Hrvaška na Hrvaškem, so sporočili iz Gorenjske banke.

Med njegovimi najmočnejšimi strokovnimi kompetencami so izpostavili zelo dobro poznavanje bančništva, financ in poslovanja v mednarodnem okolju. Henjak bo zaradi svojih izkušenj v velikih mednarodnih bančnih skupinah, izkušenj na področju poslovanja s prebivalstvom ter izkušenj v upravi Banke Koper lahko pomembno pripomogel k uspešnemu nadaljnjemu razvoju Gorenjske banke, so prepričani.

Pred kratkim je prišlo tudi do sprememb v nadzornem svetu Gorenjske banke. Delničarji so namreč na julijski skupščini na predlog tretjinske lastnice, srbske AIK banke, v šestčlanski nadzorni svet imenovali tri nove člane. Petletni mandat jim je začel teči 29. avgusta.

Pred tem je skupščina Save, lastnice 37,6-odstotnega deleža Gorenjske banke, 22. junija podprla prodajo tega deleža AIK banki. Ta je 43 milijonov evrov kupnine že deponirana na fiduciarnem računu pri KDD, plača pa jo lahko šele do junija 2019.

AIK banka, ki je v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića, bo tako lastniški delež v Gorenjski banki povečala z obstoječih 32,98 odstotka na 70,63 odstotka, zatem pa bo morala izvesti prevzem Gorenjske banke. Prodajo je Savi že pred tremi leti naložila Banka Slovenije po tistem, ko je pristala v prisilni poravnavi.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar