FinD - Novice - Župan Občine Radlje ob Dravi soočen z obtožnico
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.9.2018

Župan Občine Radlje ob Dravi soočen z obtožnico

Slovenj Gradec/Radlje ob Dravi, 10. septembra (STA) - Županu Občine Radlje ob Dravi Alanu Bukovniku so v petek vročili obtožnico zaradi očitkov o jemanju podkupnin, so potrdili na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu. "Župan obtožbe še naprej zavrača kot neutemeljene," je navedla njegova odvetnica Irma Pavlinič Krebs in napovedala je ugovor na obtožnico.

Bukovnik danes za STA zadeve ni želel komentirati. Kot je pojasnil, je to prepustil odvetnici Pavlinič Krebsovi. Ta pa je sporočila, da obtožnice še ni natančno proučila. "Po izvedeni preiskavi pa se je po mojem mnenju izkazalo, da ni podan utemeljen sum, da bi župan storil kaznivo dejanje jemanje podkupnine," je v pisnem pojasnilu zapisala Pavlinič Krebsova, ki je napovedala, da bo zoper obtožnico vložila ugovor.

Obtožnica v tem trenutku tako ni pravnomočna, nanjo je v osmih dneh od prejema možen ugovor.

Bukovnika je, kot je marca letos poročal časnik Večer, kazensko ovadil direktor podjetja Domania Alen Dominić, saj naj bi župan tik pred podpisom pogodbe z omenjenim podjetjem za izvajanje storitve pomoči na domu to pogojeval z odkupom deleža nepremičnine v občini. Domnevno naj bi šlo za sum kaznivega dejanja jemanja podkupnine v korist občine.

Bukovnik je glede tega v preteklosti za STA pojasnil, da je bil na razpisu za podelitev koncesije za izvajanje storitve pomoči na domu kot najugodnejši ponudnik izbran zasebni zavod Domania, ki mu je občina izdala odločbo, ni pa z njim še sklenila pogodbe.

Župana je, kot je dejal, zmotilo dejstvo, da želi zasebni zavod v Radljah najeti prostore, ki so v lasti brata podžupana občine. V tem je Bukovnik videl možne konflikte interesov, direktorju zavoda Domania pa je zato predlagal, da v najem vzame katerega od drugih možnih prostorov v Radljah.

Do dogovora ni prišlo. Kot je maja letos za STA pojasnil Dominić, je bila Domania izbrana kot najboljši in najugodnejši ponudnik in ji je bila podeljena koncesija za opravljanje dejavnosti za 10 let, v družbi so tudi prejeli odločbo, ki je postala pravnomočna, a nato občina ni želela podpisati koncesijske pogodbe.

Družba Domania je zato vložila tudi odškodninsko tožbo, s katero od občine Radlje terja 23.000 evrov, ker ji je bilo, kot je maja pojasnil Dominić, preprečeno izvajanje storitve pomoč na domu v radeljski občini. Znesek tožbe predstavlja predviden izgubljen dobiček v 10 letih in stroške, ki so jih imeli s prijavo na razpis. Poskus poravnave med stranema maja letos pred Okrožnim sodiščem v Slovenj Gradcu ni bil uspešen, sodišče pa se je nato odločilo z zadevo počakati na pravnomočni zaključek kazenskega postopka, ki teče v zvezi s tem.

Kazensko zadevo je sprva obravnavalo specializirano državno tožilstvo, ki je nato zadevo predalo Okrožnemu državnemu tožilstvu v Slovenj Gradcu. To je obtožnico zoper Bukovnika na slovenjgraško okrožno sodišče vložilo 17. julija letos.

Storitev pomoč na domu, ki jo delno plačuje uporabnik, delno pa sofinancira občina, je v preteklosti v radeljski občini opravljal tamkajšnji center za socialno delo. Po neuspešnem javnem razpisu za podelitev koncesije pa je občina svoj zavod ŠKTM dodatno registrirala še za področje sociale in mu nato brez razpisa podelila pooblastilo za izvajanje javne službe pomoč na domu. To ŠKTM izvaja od junija lani.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar