FinD - Novice - Določena so vodna zemljišča celinskih voda
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.9.2018

Določena so vodna zemljišča celinskih voda

Ljubljana, 10. septembra (STA) - Ministrstvo za okolje in prostor je skupaj s partnerji določilo mejo vodnih zemljišč ter obnovilo oz. nadgradilo in posodobilo podatke hidrografije. 16 let po uveljavitvi zakona o vodah so tako določena vodna zemljišča celinskih voda in posodobljeni podatki hidrografije, so sporočili z ministrstva.

"Z vzpostavitvijo oz. določitvijo dveh novih ključnih evidenc na področju upravljanja z vodami bomo pripomogli h konkretnemu skrajšanju številnih postopkov na področjih upravljanja z vodami, urejanja prostora in graditve objektov ter pomembno prispevali k bolj učinkovitemu upravljanju z vodami v Sloveniji," so sporočili iz okoljskega ministrstva. Delo so opravili v sodelovanju z Direkcijo RS za vode in številnimi slovenskimi strokovnjaki, tako s področja upravljanja z vodami kot s področja geodezije.

Novi evidenci sta javno in brezplačno dostopni v t.i. Vodnem katastru, ki ga vodi in vzdržuje direkcija za vode v okviru spletnega portala eVode, ter prikazani grafično v okviru Atlasa voda.

Ob določitvi vodnih zemljišč in obnovi podatkov hidrografije je ministrstvo pripravilo tudi pravilnik o vodnem katastru in pravilnik o podrobnejšem načinu določanja meje vodnega zemljišča celinskih voda. V omenjenih dokumentih so določeni splošni postopki vzdrževanja ter podrobnejši postopki za vzdrževanje zbirke podatkov o vodnih zemljiščih.

Na ministrstvu pričakujejo, da je spričo velike zbirke podatkov prišlo tudi do nekaterih odstopanj od dejanskega stanja v naravi. Te bo direkcija za vode v okviru vzdrževanja evidenc postopoma odpravila, vsa morebitna odstopanja pa bodo lahko zelo hitro ugotovljena in takoj upoštevana v okviru postopkov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar