FinD - Novice - Sindikat VIR za zdaj zamrznil petkovo stavko v Vrtcu Ptuj
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.9.2018

Sindikat VIR za zdaj zamrznil petkovo stavko v Vrtcu Ptuj

Ptuj, 10. septembra (STA) - Zaposleni v ptujskem vrtcu, povezani v Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, so zaradi spremenjenih okoliščin zamrznili za petek napovedano stavko. Nov koalicijski sporazum namreč obljublja izvzem dodatkov, ki se zdaj še vedno štejejo v minimalno plačo, ter postopen dvig minimalne plače.

Kot so še sporočili iz Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR), zaposleni prav tako računajo na zavezo vlade, da bo nemudoma in resno pristopila k prekinjenim pogajanjem s sindikati javnega sektorja.

Če do izpolnitve zavez ne bo prišlo ali jih vlada ne bo spoštovala, bodo stavko v takrat širšem obsegu zagotovo izvedli, so še opozorili v sindikatu, ki je stavko ptujskih vzgojiteljic napovedal junija in hkrati izrazil upanje, da bo ta prerasla v splošno zahtevo za dvig najnižjih plač brez dodatkov vsaj na višino zakonsko določene minimalne plače tako v javnem kot zasebnem sektorju.

Kot je takrat za STA povedala sekretarka sindikata Ana Jakopič, zaposleni zahtevajo dvig vseh osnovnih plač, ki so tudi v Vrtcu Ptuj pod zakonsko določeno minimalno plačo, in sicer vsaj na višino minimalne plače.

Prav tako zahtevajo izločitev vseh dodatkov iz minimalne plače ter dokončno odpravo plačnih krivic v celotni skupini J. Vanjo sodijo številni najnižje plačani v javnem sektorju, kot so na primer čistilke, hišniki in drugi. Pri tem se mora zvišanje izvesti iz proračuna in ne z zviševanjem doplačila vrtca staršem, zahtevajo.

V sindikatu se po besedah Jakopičeve zavedajo, da plač zaposlenih v vrtcih ni mogoče spreminjati za vsak posamezen vrtec, pač pa le s spremembo plač za vse zaposlene v javni upravi oziroma za vse zaposlene iz skupine J, zato so izrazili upanje, da bodo zahteve ptujskega vrtca postale zahteve vseh ostalih vrtcev, pa tudi širše zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar