FinD - Novice - Arbitražno sodišče razveljavilo 9,5 milijarde dolarjev odškodnine Chevrona Ekvadorju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.9.2018

Arbitražno sodišče razveljavilo 9,5 milijarde dolarjev odškodnine Chevrona Ekvadorju

Quito, 08. septembra (STA) - Stalno arbitražno sodišče (PCA) v Haagu je razveljavilo sodbo ekvadorskega sodišča, ki je ameriškemu naftnemu velikanu Chevron naložilo plačilo 9,5 milijarde ameriških dolarjev odškodnine zaradi onesnaženja amazonskega gozda. Novico je v petek objavilo državno tožilstvo Ekvadorja, sodba pa je bila sprejeta že 30. avgusta.

Ekvador je prvič zmagal na domačem sodišču proti Chevronu leta 2011, sodbo pa sta potrdili tudi dve višji sodišči v državi in Chevron se je obrnil na arbitražno sodišče v Haag, kjer so sodniki odločili njemu v prid. Odškodnina zaradi onesnaževanja je padla, ker so odvetniki Chevrona uspeli prepričati sodnike, da je bilo enemu od ekvadorskih sodnikov obljubljeno plačilo za ugodno sodbo.

Chevron sicer ni nikoli onesnaževal amazonskega pragozda v Ekvadorju, vendar je to počel Texaco med letoma 1964 in 1990, ki ga je Chevron prevzel leta 2001. Naftno onesnaževanje pitne vode je pri več tisoč pripadnikih domorodnega prebivalstva povzročilo številne bolezni in posledično tudi smrti.

Chevronu je ekvadorsko sodišče uvodoma naložilo 19 milijard dolarjev kazni, vrhovno sodišče države je sodbo potrdilo, vendar znesek prepolovilo. Chevron je potem tožil Ekvador v New Yorku, kjer je zmagal in Ekvadorju je sodišče naložilo plačilo 96 milijonov dolarjev odškodnine naftnemu velikanu. Stalno arbitražno sodišče vsaj tega ni storilo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar