FinD - Novice - Izolska bolnišnica do sredstev EU za boljšo obravnavo bolnikov na čezmejnem območju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.9.2018

Izolska bolnišnica do sredstev EU za boljšo obravnavo bolnikov na čezmejnem območju

Izola, 09. septembra (STA) - Splošni bolnišnici Izola (SBI) so kot vodilnemu partnerju v projektnem predlogu celovitega pristopa k izboljšanju urgentne medicinske službe na čezmejnem območju odobrili sofinanciranje v okviru programa Interreg Slovenija - Hrvaška 2014-2020. SBI bo lahko počrpala skoraj 370.000 evrov evropskih sredstev, med drugim bodo zgradili heliport.

V omenjenem projektu z akronimom Emergency EuroRegion poleg SBI sodelujejo še Zavod za hitno medicinu Istarske županije, splošna bolnišnica v hrvaškem Pulju in Reševalna služba slovenske Istre Zdravstvenega doma Izola.

Celoten maksimalno upravičen proračun projekta, namenjen navedenim partnerskim ustanovam, znaša 938.486 evrov, od tega 85 odstotkov sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj, preostali delež pa predstavljajo lastna sredstva partnerskih institucij. SBI ima v tem okviru maksimalno upravičen proračun 432.559 evrov, je za STA navedla vodja projekta Katja Štrancar Fatur.

Kot je pojasnil predstojnik Urgentnega centra Izola Peter Golob, formalno ne gre za nadgradnjo urgentnega centra razen v delu, kjer se izboljšuje infrastruktura z izgradnjo heliporta. Vse ostale aktivnosti namreč izboljšujejo obravnavo bolnikov na čezmejnem območju, kjer obstajajo razlike v organiziranosti sistemov nujne medicinske pomoči in nivoja oskrbe ali pristopa k bolniku.

"V tem delu bomo s projektom poskušali zmanjšati razlike in vzpostaviti komunikacijo na način, da lahko sodelujemo pri vzpostavitvi skupnih standardov obravnave," je napovedal Golob.

Predstojnik urgentnega centra je ob tem izpostavil usposabljanje kot pomemben del projekta. "Verjamemo, da je kontinuirana in enovita usposobljenost del zagotavljanja in izboljševanja kvalitetne oskrbe bolnikov in skozi ta vidik se delo v Urgentnem centru Izola lahko spremeni."

V osnovi se logistika dela v urgentnem centru, kar zadeva obravnave bolnikov iz naše regije, ne bo spremenila, je dodal Golob. Zato pa pričakujejo, da bodo izboljšali sodelovanje s kolegi s Hrvaške glede usklajenosti standardov predbolnišnične obravnave in sporočanja prihodov v urgentni center.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar