FinD - Novice - Eurostat potrdil 0,4-odstotno rast v prvem četrtletju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.9.2018

Eurostat potrdil 0,4-odstotno rast v prvem četrtletju

Luxembourg, 07. septembra (STA) - Evropski statistični urad Eurostat je danes potrdil, da se je gospodarska rast v letošnjem drugem četrtletju tako v območju z evrom kot v EU v primerjavi s predhodnim četrtletjem okrepila za 0,4 odstotka. V Sloveniji je bila rast še enkrat višja od povprečja, namreč 0,8-odstotna.

Pozitiven prispevek h gospodarski rasti je imela po podatkih Eurostata končna potrošnja gospodinjstev - med aprilom in junijem se je v območju z evrom povečala za 0,2 odstotka, v celotni EU pa za 0,3 odstotka. Bruto investicije v osnovna sredstva so se okrepile za 1,2 odstotka tako v državah z evrom kot v vseh 28 državah članicah povezave. Izvoz se je povečal za 0,6 oz. 0,2 odstotka, medtem ko je uvoz porasel za 1,1 oz. 0,9 odstotka.

Tudi v prvem letošnjem četrtletju je bila gospodarska rast tako v EU kot v območju z evrom 0,4-odstotna, v Sloveniji pa celo 0,5-odstotna.

Z najvišjo rastjo v primerjavi s predhodnimi tremi meseci se lahko v drugem četrtletju 2018 pohvalijo Malta (+1,9 odstotka) ter Estonija in Romunija (po +1,4 odstotka), medtem ko so države z najnižjimi stopnjami rasti Danska, Grčija, Francija in Italija (po +0,2 odstotka).

Na letni ravni je bila gospodarska rast v letošnjem drugem četrtletju po sezonsko prilagojenih podatkih tako v območju z evrom kot v celotni EU 2,1-odstotna. V Sloveniji se je obseg bruto domačega proizvoda v tej primerjavi okrepil za 4,3 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar