FinD - Novice - Pahor nadaljuje s posvetovanji o kandidatu za guvernerja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.9.2018

Pahor nadaljuje s posvetovanji o kandidatu za guvernerja

Ljubljana, 06. septembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor bo danes nadaljeval posvetovanja s poslanskimi skupinami o kandidatu za novega guvernerja Banke Slovenije. V sredo so se pri predsedniku republike zvrstili vodje poslanskih skupin SDS, LMŠ, SMC, Levica in DeSUS, danes pa bodo pogovor opravili prvi med poslanci SD, NSi, SAB, SNS in poslanca narodnih skupnosti.

V Vili Podrožnik se bodo tako danes zvrstili Matjaž Han, Jožef Horvat, Marko Bandelli in Zmago Jelinčič Plemeniti ter Felice Žiža in Ferenc Horvath.

Po sredinih pogovorih sicer še ni jasne slike o tem, kateri od peterice kandidatov za guvernerja v DZ uživa največ podpore. Za zdaj je videti, da se tehtnica nagiba v prid trenutnima članoma sveta Banke Slovenije in viceguvernerjema Marku Bošnjaku in Primožu Dolencu, pri čemer je v rahli prednosti Bošnjak. V poslanski skupini SDS so medtem rekli, da ne podpirajo nobenega od kandidatov.

Predsednik republike je kandidature za guvernerja začel zbirati konec aprila, potem ko je svoj mandat zaradi odhoda na vodstveno funkcijo v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, predčasno končal Boštjan Jazbec.

Do izteka roka so se prijavili že omenjena Bošnjak in Dolenc, ki po Jazbečevem odhodu tudi začasno vodi Banko Slovenije, nekdanja članica sveta Banke Slovenije Mejra Festić, ki je redna profesorica na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti in znanstvena svetnica Fakultete za management Univerze na Primorskem, nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl, ki je trenutno aktiven v Evropski banki za obnovo in razvoj, ter predsednik uprave Triglav Skladov Benjamin Jošar.

Pahor bo izbranega kandidata DZ predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, torej do 19. septembra. Po posredovanju predloga kandidature DZ je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. DZ bo o kandidatu glasoval najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa za izvolitev potrebuje glasove večine vseh poslancev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar