FinD - Novice - NSi napoveduje vložitev paket zakonov za izboljšanje poslovnega okolja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.9.2018

NSi napoveduje vložitev paket zakonov za izboljšanje poslovnega okolja

Ljubljana, 04. septembra (STA) - Svet stranke NSi je danes odločil, da bodo vložili paket zakonov, ki bodo omogočali izboljšanje poslovnega okolja. Tako se odzivajo na določila v koalicijski pogodbi na področju davkov. "Z vložitvijo teh zakonov v proceduro bomo pomagali koaliciji, da se izvije iz primeža slabe koalicijske pogodbe," je za STA povedal predsednik NSi Matej Tonin.

Z vložitvijo predlogov zakonov želijo po Toninovih besedah pomagati koaliciji. "Vemo, da so se s to koalicijsko pogodbo na nek način zaplezali. To se kaže tudi v reakciji gospodarstva. Če bi poskušali peljati druge aktivnosti, bi imeli težave z Levico in glasovi, ki jih potrebujejo," je pojasnil.

"V dani situaciji je najbolj elegantna možnost, da mi pridemo s pobudo in zakoni, kar pomeni, da se vladni koaliciji ni treba usklajevati z Levico," je dodal. Tonin meni, da bodo s podporo zakonom dali jasen signal gospodarstvu, da se bo poslovno okolje izboljševalo.

Trenutno imajo za vložitev pripravljenih pet predlogov zakonov. V tem tednu bodo vložili predloge zakonov o dohodnini, o urejanju regresnega zahtevka v primeru poškodb delavcev, o bolniškem dopustu in o dvojnem statusu upokojencev. "Predlagani zakoni bodo davčno razbremenili delo, obdavčitev dela in debirokratizirali slovensko poslovno okolje," je pojasnil Tonin in dodal, da se jim je "v dani situaciji to zdela najboljša poslovna rešitev".

V predlogih zakonov predlagajo dvig splošne dohodninske olajšave, da se lahko zaposlenim zvišajo neto plače, in drugačno dohodninsko lestvico. S spremembami regresnih zahtevkov želijo zamejiti stroške, ki jih lahko ZZZS terja od delodajalcev. Kot limit za povrnitev stroškov zdravljenja predlagajo 15.000 evrov. Pri bolniškem dopustu predlagajo skrajšanje dobe prvih dni bolniškega dopusta, ki jih krije delodajalec, s 30 na 15 dni. Želijo pa tudi spremeniti status upokojencev, ki bi po doseženi pokojninski dobi ob nadaljevanju delovnega razmerja prejemali tudi polno pokojnino.

Finančne posledice predlogov zakonov po Toninovih besedah dobro poznajo iz koalicijskih pogajanj, ko je finančno ministrstvo naredilo izračune. "Vsi predlogi bodo oblikovani tako, da bodo znotraj okvirov, ki jih postavlja fiskalno pravilo," je pojasnil Tonin.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar