FinD - Novice - Pahor bo začel posvetovanja s poslanskimi skupinami o kandidatu za guvernerja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.9.2018

Pahor bo začel posvetovanja s poslanskimi skupinami o kandidatu za guvernerja

Ljubljana, 05. septembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor bo danes začel posvetovanja s poslanskimi skupinami o kandidatu za novega guvernerja Banke Slovenije. K predsedniku so danes vabljeni vodje poslanskih skupin SDS, LMŠ, SMC, Levica in DeSUS, ostali pa bodo pogovor opravili v četrtek. Predsednik republike mora ime kandidata v DZ poslati do 19. septembra.

V Vili Podrožnik se bodo tako danes zvrstili Danijel Krivec, Brane Golubović, Igor Zorčič, Matej Tašner Vatovec in Franc Jurša, v četrtek pa še vodje poslanskih skupin SD Matjaž Han, NSi Jožef Horvat, SAB Marko Bandelli in SNS Zmago Jelinčič Plemeniti ter poslanca narodnih skupnosti Felice Žiža in Ferenc Horvath.

Predsednik republike je kandidature za guvernerja začel zbirati konec aprila, potem ko je svoj mandat zaradi odhoda na vodstveno funkcijo v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, predčasno končal Boštjan Jazbec. Do izteka roka, 20. avgusta, je prejel pet predlogov kandidatur.

Med temi sta trenutna viceguvernerja in člana sveta Banke Slovenije Marko Bošnjak in Primož Dolenc (slednji po Jazbečevem odhodu tudi začasno vodi Banko Slovenije), nekdanja članica sveta Banke Slovenije Mejra Festić, ki je redna profesorica na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti in znanstvena svetnica Fakultete za management Univerze na Primorskem, nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl, ki je trenutno aktiven v Evropski banki za obnovo in razvoj, ter predsednik uprave Triglav Skladov Benjamin Jošar.

Kandidati so se v minulih dneh že predstavljali po poslanskih skupinah, na podlagi dostopnih izjav pa ni mogoče govoriti o kakšnem favoritu.

Pahor bo izbranega kandidata DZ predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, torej do 19. septembra. Po posredovanju predloga kandidature DZ je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. DZ bo o kandidatu glasoval najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa za izvolitev potrebuje glasove večine vseh poslancev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar