FinD - Novice - Umar: Kljub ugodnim gibanjem na trgu dela nizka rast zasebne potrošnje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.8.2018

Umar: Kljub ugodnim gibanjem na trgu dela nizka rast zasebne potrošnje

Ljubljana, 31. avgusta (STA) - K umiritvi rasti gospodarske aktivnosti v drugem četrtletju je pomembno prispevala nizka rast zasebne potrošnje, ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Kot so izpostavili, se je zasebna potrošnja upočasnila kljub ugodnim gibanjem na trgu dela in še vedno dobrem razpoloženju potrošnikov.

Rast bruto domačega proizvoda (BDP) je tudi tokrat presegla povprečno rast v EU, so izpostavili na Umarju, kjer že pripravljajo jesensko napoved.

Kot so zapisali, je k umiritvi rasti gospodarske aktivnosti pomembno prispevala nizka rast zasebne potrošnje, in to kljub ugodnim gibanjem na trgu dela. Visoka rast zaposlenosti se je nadaljevala tudi v drugem četrtletju, na kar je v razmerah zmanjševanja števila delovno sposobnih in vse večjega pomanjkanja delovne sile ugodno vplival tudi večji priliv tujih delavcev, so še zapisali na uradu.

Njihov prispevek k povečanju delovno aktivnih je bil tudi v drugem četrtletju približno 40-odstoten. Tudi rast povprečne bruto plače (+3,6 odstotka) je bila višja kot v povprečju lanskega leta (+2,7 odstotka).

Nadaljevala se je visoka rast investicij v gradnjo ter opremo in stroje. Na to v razmerah rastočega povpraševanja in še vedno dobrega gospodarskega razpoloženja spodbudno vplivajo visoka izkoriščenost kapacitet, boljše finančno stanje podjetij in ugodni pogoji financiranja.

Rezultati izvozno usmerjenega dela gospodarstva pa so se po umiritvi v prvem četrtletju ponovno izboljšali.

"Povečanje izvoza na uradu pripisujemo predvsem izboljšanju izvozne konkurenčnosti naših podjetij v preteklih letih in še vedno ugodnim razmeram v mednarodnem okolju, kjer pa se rasti sicer postopoma umirjajo," je poudaril vršilec dolžnosti direktorja urada Boštjan Vasle. Rast izvoza je ugodno vplivala tudi na povečanje dodane vrednosti v predelovalnih in izvozno naravnanih storitvenih dejavnostih.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar