FinD - Novice - Območje z evrom avgusta z dvoodstotno inflacijo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.8.2018

Območje z evrom avgusta z dvoodstotno inflacijo

Luxembourg, 31. avgusta (STA) - Območje z evrom je avgusta zabeležilo dvoodstotno inflacijo, kaže prva napoved evropskega statističnega urada Eurostat. Če bodo izračuni potrjeni, bo to pomenilo 0,1-odstotno znižanje rasti cen glede na julijsko vrednost.

Prvi podatki kažejo, da so se avgusta najbolj zvišale cene energije (za 9,2 odstotka), sledile so cene hrane, alkohola in tobaka (2,5 odstotka), storitev (1,3 odstotka) in neenergetskih industrijskih dobrin (0,3 odstotka).

Cilj Evropske centralne banke (ECB) za območje s skupno evropsko valuto je inflacija blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma.

Avgustovska inflacija je v skladu z napovedmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podatki še krepijo pričakovanja, da bo ECB decembra zaključila program kvantitativnega sproščanja, prek katerega z nakupi obveznic povečuje obseg denarja v območju z evrom.

Podatki kažejo še, da se je osnovna inflacija, ki ne upošteva cen energije, hrane, alkohola in tobaka, avgusta v državah z evrom znižala za 0,1 odstotne točke na en odstotek.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar