FinD - Novice - Julija nižji realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.8.2018

Julija nižji realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno

Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je julija po dveh zaporednih mesecih rasti na mesečni ravni upadel za 0,7 odstotka, na kar je v največji meri vplival nižji realni prihodek v specializiranih prodajalnah z motonimi gorivi. V medletni primerjavi je bil za 2,1 odstotka višji, v prvih sedmih mesecih pa za 1,3 odstotka višji.

Realni prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi je bil julija v mesečni primerjavi za 3,7 odstotka nižji. V trgovini na drobno brez motornih goriv je v primerjavi z junijem realni prihodek narasel za 0,2 odstotka, predvsem zaradi za odstotek večje prodaje neživil. Prodaja živil je medtem v mesečni primerjavi upadla za 1,5 odstotka.

V medletni primerjavi je bil realni prihodek višji tako v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 6,3 odstotka) kot v trgovini na drobno brez motornih goriv (za 0,4 odstotka). Prodaja neživil je v primerjavi z lanskim julijem narasla za 6,4 odstotka, medtem ko je prodaja živil upadla za 5,8 odstotka.

V prvih sedmih mesecih letos je prodaja motornih goriv narasla za 4,9 odstotka, prodaja v trgovini na drobno brez motornih goriv pa je upadla za 0,3 odstotka. Živil je bilo prodanih za pet odstotkov manj kot v prvih sedmih mesecih lani, neživil pa za 4,3 odstotka več.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od njihovih popravil je v juliju na mesečni ravni narasel za 2,1 odstotka. Narasel je tudi na letni ravni, in sicer za 22,8 odstotka, kar je bila najvišja rast na letni ravni doslej v tem letu. Tudi v času od januarja do julija je bil višji kot v enakem lanskem obdobju, in sicer za 16,3 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar