FinD - Novice - Avgusta na letni ravni 1,8-odstotna inflacija
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.8.2018

Avgusta na letni ravni 1,8-odstotna inflacija

Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Na letni ravni so se cene življenjskih potrebščin v Sloveniji avgusta v povprečju zvišale za 1,8 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,1 odstotka. K letni inflaciji so največ prispevali dražji naftni derivati, je danes sporočil državni statistični urad.

V avgustu smo na letni ravni beležili 1,8-odstotno inflacijo, ugotavljajo statistiki. V istem obdobju prejšnjega leta je bila inflacija 1,2-odstotna.

Povprečna 12-mesečna rast cen se je ustavila pri 1,5 odstotka, v istem obdobju prejšnjega leta pa pri 1,1 odstotka.

Cene blaga so se v letu dni v povprečju zvišale za 1,6 odstotka, cene storitev pa za 2,2 odstotka. Cene blaga dnevne porabe so se zvišale (za 3,1 odstotka), cene trajnega blaga in cene poltrajnega blaga pa so se znižale (za 2,7 oz. 0,5 odstotka).

K letni stopnji inflacije so največ, 0,6 odstotne točke, prispevali dražji naftni derivati. Tekoča goriva so se podražila za 23,3 odstotka, dizelsko gorivo za 11 odstotkov, bencin pa za 8,7 odstotka. 0,2 odstotne točke so prispevale višje cene mesa - porasle so za 5,1 odstotka.

Letno inflacijo so najbolj, za 0,2 odstotne točke, ublažile nižje cene avtomobilov. Ti so bili v povprečju cenejši za štiri odstotke.

Na mesečni ravni so bile cene življenjskih potrebščin v osmem mesecu v povprečju višje za 0,1 odstotka. K tej rasti so 0,1 odstotne točke prispevale višje cene počitniških paketov (za 2,2 odstotka). Bistvenih pocenitev, ki bi blažile mesečno inflacijo, pa v avgustu ni bilo.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavi v EU, je bila v avgustu dveodstotna. To je 0,6 odstotne točke več kot v avgustu lani.

Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 1,8-odstotna, v istem obdobju prejšnjega leta pa 1,2-odstotna. Na mesečni ravni so cene stagnirale.

Blago se je v medletni primerjavi podražilo za 1,7 odstotka, storitve pa za 2,5 odstotka. Blago dnevne porabe se je podražilo za 3,3 odstotka, trajno in poltrajno blago pa sta se pocenili za tri oz. 0,1 odstotka.

Statistični urad je še spomnil, da je bila letna stopnja inflacije, merjena s harmonizirinim indeksom cen življenjskih potrebščin, julija v državah z evrom 2,1-odstotna, v državah EU pa 2,2-odstotna. Najnižja je bila v Grčiji (0,8-odstotna), najvišja pa v Romuniji (4,3-odstotna). V Sloveniji je bila 2,1-odstotna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar