FinD - Novice - Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom avgusta malenkost slabše
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.8.2018

Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom avgusta malenkost slabše

Bruselj, 30. avgusta (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom je bilo avgusta nekoliko slabše kot julija, v EU pa je ostalo nespremenjeno. Kot so sporočili z Evropske komisije, se je kazalnik zaupanja v gospodarstvo v območju evra na mesečni ravni znižal za 0,5 točke na 111,6 točke, v EU pa je ostal pri 112,3 točke. V Sloveniji je padel za 0,4 točke na 111,2 točke.

V Evropski komisiji padec gospodarskega razpoloženja v območju z evrom pripisujejo slabšemu razpoloženju med potrošniki in v storitvenem sektorju. V trgovini na drobno in gradbenem sektorju se je razpoloženje v osmem mesecu izboljšalo, razpoloženje v industrijskem sektorju pa je ostalo nespremenjeno.

V največjem evropskem gospodarstvu je kazalnik zaupanja v gospodarstvo skoraj nespremenjen, znižal se je za -0,1 točke. V Franciji so medtem zabeleži večji padec (-1,3 točke), v Italiji ( -0,8 točke), Španiji (-0,7 točke) in na Nizozemskem (-0,5 točke).

V Sloveniji je vrednost kazalnika na mesečni ravni upadla za 0,4 točke na 111,2 točke.

Anketa Evropske komisije je pokazala še, da se je v območju evra zvišal kazalnik poslovnega okolja (BCI), in sicer za 0,08 točke na 1,22 točke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar