FinD - Novice - Agra je izpolnila pričakovanja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.8.2018

Agra je izpolnila pričakovanja

Gornja Radgona, 30. avgusta (STA) - V Gornji Radgoni se končuje 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, ki je po oceni kmetijskega ministrstva izpolnil pričakovanja. Tudi organizator, Pomurski sejem, ga ocenjuje kot izredno uspešnega v vseh vidikih. Po podatkih organizatorja bo sejem obiskalo krepko čez 110.000 obiskovalcev.

Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša, ki od imenovanja Dejana Židana za predsednika DZ vodi ministrstvo in je imela na sejmu največjo vlogo, je prepričana, da je Agra v celoti izpolnila pričakovanja tako ministrstva kot obiskovalcev, za ministrstvo pa je pomenil vrhunec dogajanja na njihovem področju.

Kmetijsko ministrstvo se je tudi letos vključilo z bogatimi vsebinami, začeli so že dan pred sejmom z ministrsko konferenco, posvečeno mladim kmetom. Te so se poleg desetih ministrskih delegacij udeležili tudi predstavniki 18 nacionalnih zvez podeželske mladine iz 16 držav, mladi pa so celovito osvetlili svoje življenje, izzive in dali predloge politiki.

Strniša pravi, da mladi pričakujejo predvsem stabilno evropsko politiko, stabilen in ustrezen proračun, da izpolnijo pričakovanja javnosti, po katerih se kmetijstvo mora prilagoditi podnebnim spremembam, varovati naravo, pitno vodo, biotsko raznovrstnost.

Ta vodilna tema se je nadaljevala na vseh sejemskih aktivnostih, na več kot 100 strokovnih posvetih je tudi prevladoval vidik mladih kmetov, izpostavljeni sta bili dve temi: razvoj pri digitalizaciji in sodobnih pristopih ter vprašanja o skupni kmetijski politiki po letu 2020.

Strniša pravi, da Slovenijo skrbi predlog 15-odstotnega reza pri sredstvih za razvoj podeželja, ker ima kmetijstvo vedno več zahtev, in soglasno sporočilo je, da se s takim pristopom ne strinjamo. Drugo pa so tehnična vprašanja skupne politike, kjer že pristopamo k pripravi strateškega načrta za vse ukrepe.

Zadovoljna je tudi, ker so sejem obiskali skoraj vsi najvišji predstavniki države, saj je to, kot poudarja, pomembno razumevanje za kmetijski sektor, ki opravlja veliko funkcijo za kakovost življenja vseh državljanov.

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec ob koncu sejma poudarja, da so z novim sloganom Sejem nove generacije zadeli v polno, od predsednika slovenske podeželske mladine Roka Damijana, ki je sejem odprl, do številnih dogodkov, povezanih z mladimi, z novimi generacijami strojev in kmetijske tehnike, opremljene z računalniki, navigacijskimi sistemi in drugo sodobno tehnologijo.

Tudi živilska in živilskopredelovalna industrija se je po njegovih besedah v celoti predstavljala in pokazala, da je to vrhunska panoga, ki ji lahko zaupamo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar