FinD - Novice - Izolska občina bo leto končala z 1,8 milijona evrov presežka
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.8.2018

Izolska občina bo leto končala z 1,8 milijona evrov presežka

Izola, 28. avgusta (STA) - Občina Izola je v zadnjem desetletju izplavala iz "globoke negative" v proračunski presežek, ki bo letos dosegel 1,8 milijona evrov, so danes ocenili v vodstvu občine. Direktor občinske uprave Marko Unterlechner je ob tem poudaril, da občina tekoče in sproti odplačuje kredite. Zadolženost občine bo ob koncu leta znašala 10,2 milijona evrov.

Občina je še pred desetletjem izkazovala "zelo nezdravo" finančno stanje z odhodki, ki so bistveno presegali prihodke, kar je vodilo v proračunski primankljaj, je na današnji novinarski konferenci ocenil Unterlechner. Dodal pa je, da se je od leta 2010 oz. od prevzema mandata s strani sedanjega župana Igorja Kolenca trend obrnil, občina pa bo letošnje leto po njihovih ocenah zaključila z 1,8 milijona evrov proračunskega presežka.

Župan Kolenc, ki je sicer že pred časom dal vedeti, da se ne namerava potegovati za tretji mandat, pa je dodal, da so simulacije finančnih učinkov zahvaljujoč novostim v računalniškem sistemu zelo kakovostne. Je pa Kolenc, ki je bil precej kritičen do finančne zapuščine svojega predhodnika Tomislava Klokočovnika, izpostavil, da "smo potrebovali štiri leta, da smo prišli iz globoke negative v nulo".

Med letoma 2011 in 2018 se je skupna zadolženost občine po besedah Unterlechnerja povečala za 1,3 milijona evrov, fama, da je občina prezadolžena in ne more odplačevati kreditov, pa ne drži. "Občina tekoče odplačuje svoje obveznosti. Skupna zadolženost občine do konca leta 2018 bo znašala 10,2 milijona evrov," je navedel.

Ob tem je občina vsa neugodna dolgoročna posojila nadomestila z novimi, ki predvidevajo bistveno ugodnejše obrestne mere. Samo na račun spremenjenih obrestnih mer so po oceni Kolenca tako prihranili 800.000 evrov.

V primerjavi z letom 2010 so uspeli tudi za tri milijone evrov povečati nedavčne prihodke ter obenem znižali odhodke, je navedel direktor občinske uprave. Župan pa je opozoril, da ob tem niso razprodajali občinskega premoženja, pač pa so ga celo povečali.

Glede konkretnih naložb v občinsko infrastrukturo je Kolenc poudaril, da pred izvedbo vsakega projekta najprej zagotovijo sredstva zanj. Za komunalno opremljanje območja Šareda imajo že podpisano pogodbo z izvajalcem, vendar že štiri mesece čakajo na izdajo gradbenega dovoljenja. Po njegovi pridobitvi pa bodo začeli z deli.

V zvezi s počasnostjo obnove Prešernove ceste je župan priznal, da so se cene gradbenih storitev in materialov povišale, izvajalcev pa primanjkuje. Po drugi strani na občini ne odstopajo od kakovosti glede uporabljenih materialov, saj, kot pravi Kolenc, ne želijo, da bi bila v roku par let potrebna nova sanacija.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar