FinD - Novice - Kitajska zaradi ameriških carin na solarne panele pred WTO
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.8.2018

Kitajska zaradi ameriških carin na solarne panele pred WTO

Peking, 15. avgusta (STA) - Kitajska vztraja, da so ameriške carine na uvoz solarnih panelov v nasprotju s pravili mednarodne trgovine. Zato je sprožila uradni spor pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) in s tem še poglobila trgovinski konflikt med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska je postopek pred WTO sprožila v torek, potem ko so ZDA januarja uvedle do 30-odstotne carine na uvoz solarnih panelov. Že takrat so protestirali v Pekingu in Seulu, kritični so bili celo v ameriški solarni industriji.

V pritožbi pred WTO Kitajska trdi, da Washington postavlja trgovinske ovire ter hkrati zagotavlja subvencije domači industriji. S tem daje nepošteno prednost domačim podjetjem ter škoduje kitajskim družbam.

Poceni kitajski solarni paneli so pomagali potrojiti količino elektrike, ki jo v ZDA proizvedejo sončne elektrarne, v letih od 2012 do 2016. Vendar pa so posledično cene teh panelov upadle za 60 odstotkov, zaradi česar je večina ameriških proizvajalcev ukinila proizvodnjo ali pa končala v bankrotu, je januarja trdil Washington.

Kitajska naj bi uporabljala državne spodbude, subvencije in carine za povečevanje proizvodnje, njeni proizvajalci pa naj bi se ameriškim carinam izogibali z nenehno selitvijo proizvodnje v nove države.

ZDA in Kitajska sta v zadnjih mesecih zviševali carine na milijarde dolarjev vredne izdelke iz ene in druge države. Trgovinska vojna naj bi se z novimi dajatvami nadaljevala prihodnji teden.

V kitajski solarni industriji trdijo, da ameriške carine zanje v resnici niso zelo pomembne. Peking naj bi ta spor na dan privlekel v luči trgovinske vojne med državama.

V prid temu govori tudi podatek, da se je med januarjem in majem izvoz solarnih proizvodov s Kitajske na letni ravni okrepil za 21 odstotkov. Le majhen delež je šel v ZDA, največji trg pa je bila Indija.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar