FinD - Novice - Odobritev povišanja odhodkov ZZZS danes pred prvo preizkušnjo v DZ
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.8.2018

Odobritev povišanja odhodkov ZZZS danes pred prvo preizkušnjo v DZ

Ljubljana, 14. avgusta (STA) - Člani skupnega odbora DZ bodo danes obravnavali vladni predlog spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država, s katerim se zvišujejo letošnji odhodki javne zdravstvene blagajne za 35 milijonov evrov. Ta sredstva, kolikor se jih bo letos predvidoma zbralo več od pričakovanih, bodo namenili za skrajševanje čakalnih vrst.

Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) se letos obeta približno 35 milijonov evrov več prihodkov, kot so pričakovali s finančnim načrtom. Višek sredstev želijo nameniti za zdravstvene storitve, torej za skrajševanje čakalnih vrst. Zato so pozvali politiko, naj spremeni omenjeni odlok, da bi lahko ZZZS dejansko še letos porabil ta sredstva. Če bi bil odlok spremenjen po jesenski napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj, bi jim verjetno zmanjkalo časa, da bi še letos porabili sredstva, so pred mesecem dni opozorili pristojni na ZZZS.

Sprva je sicer kazalo, da vlada, ki opravlja tekoče posle, odloka ne bo spremenila, a je konec julija vlada le predlagala spremembe odloka in zvišala letošnje odhodke zdravstvene blagajne za 35 milijonov evrov. Fiskalni svet je ocenil, da predlog sprememb odloka ni skladen z zakonom o fiskalnem pravilu, saj da dvig obsega izdatkov ZZZS ni zadostno utemeljen in tudi ni pripravljen na podlagi jesenskih makroekonomskih napovedi.

A se vlada z oceno fiskalnega sveta ne strinja. Presežek namreč nastane ob koncu poslovnega leta in zakon o fiskalnem pravilu določa porabo teh presežkov, medtem ko se v konkretnem primeru presežek šele nakazuje, so nedavno navedli.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar