FinD - Novice - Ministrstvo ob rasti izvoza nadaljuje z aktivnostmi na področju internacionalizacije
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.8.2018

Ministrstvo ob rasti izvoza nadaljuje z aktivnostmi na področju internacionalizacije

Ljubljana, 10. avgusta (STA) - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pozdravlja najnovejše podatke o polletni rasti slovenske blagovne menjave s tujino. Izvoz se je na letni ravni okrepil za 11,2 odstotka, kar pa po besedah državnega sekretarja Aleša Cantaruttija nikakor ni presenečenje. Ministrstvo ob tem nadaljuje s spodbujanjem podjetij za nastop na tujih trgih.

"Najnovejši podatki o ponovni rasti izvoza so gotovo več kot zadovoljivi, vendar nikakor presenetljivi," je poudaril Cantarutti in dodal, da na ministrstvu vlagajo vse napore v to, da podjetjem, ki so aktivna predvsem izven meja Slovenije, izdatno pomagajo. "Naše gospodarstvo raste predvsem na račun izvoza, turizma in prihoda novih investitorjev", so državnega sekretarja v sporočilu za javnost povzeli na ministrstvu.

Najnovejši ukrep ministrstva je javni razpis za spodbujanje partnerstev za nastop na tujih trgih v letošnjem in naslednjem letu, v okviru katerega bo ministrstvo prispevalo nekaj več kot dva milijona evrov. Po besedah Cantaruttija so pričakovali šest vlog, prejeli pa so jih 15.

"Veseli me, da smo jih 11 lahko tudi odobrili, zelo spodbudno pa je dejstvo, da je večina prijav vezanih na trge izven EU, kar pomeni, da zmanjšujemo odvisnost od EU trga," je še povedal državni sekretar.

Predvidoma septembra namerava ministrstvo objaviti še poseben ukrep za spodbujanje partnerstev s področja pametne specializacije, katerega cilj bo krepitev razvojnega in poslovnega sodelovanja podjetij, izboljšanje možnosti za prodor in širitev na tujih trgih ter povečanje sposobnosti podjetij za vključevanje v globalne verige vrednosti.

Kot so pojasnili na gospodarskem ministrstvu, bo na voljo 3,7 milijonov evrov, podprli pa bodo podjetja v različnih stopnjah pripravljenosti za poslovanje na tujih trgih.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar