FinD - Novice - V trzinskem Periteksu preklicali za petek napovedano stavko
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.8.2018

V trzinskem Periteksu preklicali za petek napovedano stavko

Trzin, 09. avgusta (STA) - Zaposleni v trzinskem podjetju Salesianer Miettex Periteks, ki se ukvarja z negovanjem in izposojo tekstila, so preklicali za petek napovedano opozorilno stavko. Iz sindikata obrti in podjetništva so sporočili, da so z delodajalcem dosegli dogovor, ki med drugim opredeljuje jubilejne nagrade in predvideva dodaten dan dopusta zaradi vročine.

Kot so sporočili iz Sindikata obrti in podjetništva Slovenija, so z direktorjem podjetja Rajkom Grzinom danes podpisali dva dogovora. Prvi prinaša nadgradnjo pravic zaposlenih, drugi pa opredeljuje pogoje za delo sindikata.

Med zahtevami, ki so jih uspeli izboriti skupaj z delavci, so v sindikatu izpostavili nadzor nad delovnim časom z uvedbo evidenc o izrabi delovnega časa, v katero se dnevno vpisuje tudi čas prihoda in odhoda delavca na delo. V dogovoru je zapisana tudi jasna določba glede varovanja dostojanstva delavca na delovnem mestu.

Prav tako so v dogovor zapisali, da mora biti možnost izrabe dopusta za vse delavce enaka, brez preferenčnega obravnavanja posameznikov. Staršem prvošolcev se bo priznal dodatni dan dopusta na prvi šolski dan, podjetje jim bo izplačalo tudi enkraten znesek v višini 250 evrov.

Dodatni dan dopusta bo zaposlenim pripadal tudi zaradi težjih pogojev dela, ko se na ravni države zabeleži vročinski val.

V dogovoru so opredeljene še jubilejne nagrade in božičnica, regres za letni dopust pa bo znašal 10 odstotkov več od minimalne plače. Delodajalec bo zaposlenim izplačeval 100 odstotkov stroška prevoza na delo ter zagotavljal izplačilo razlike med ceno obroka organizirane prehrane in najvišjega neobdavčenega zneska po veljavni uredbi.

Med najpomembnejšimi določili, ki varujejo varnost in zdravje delavcev, so v sindikatu izpostavili, da bo delodajalec v skladu z danes podpisanim dogovorom ročno premeščanje bremen glede na posebnosti terena pri naročniku v najkrajšem možnem času nadomestil s primerno delovno opremo, pripomočki, primernimi mehanskimi pomagali ali drugimi ukrepi.

Delodajalec se bo zavzemal tudi, da temperatura zraka v proizvodnji ne preseže 28 stopinj Celzija, če pa se bo to občasno zgodilo, bo moral delodajalec sprejeti začasne ukrepe. Pri tem so v sindikatu izpostavili petminutne odmore na uro in zagotovitev ohlajene vode.

Zaposleni so pri delodajalcu med drugim izborili še, da bo ta zagotovil prostore za delo sindikata, skliceval polurne članske sestanke med delovnim časom in jasno določil varstvo sindikalnih zaupnikov v podjetju.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar