FinD - Novice - ZDA uvajajo dodatne carine na kitajski uvoz
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.8.2018

ZDA uvajajo dodatne carine na kitajski uvoz

Washington, 08. avgusta (STA) - Urad trgovinskega predstavnika ZDA je v torek sporočil, da bodo 23. avgusta začeli pobirati 25-odstotne carine še za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoza, med njimi tudi polprevodnike oziroma čipe. Vlada Donalda Trumpa je že julija začela pobirati 25-odstotne carine na 34 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske.

Urad trgovinskega predstavnika ZDA je v torek dokončal seznam 279 izdelkov s Kitajske, ki jih bodo prizadele nove carine. Ta seznam bogati 818 izdelkov, ki so že deležni 25-odstotnih carin od julija. Kitajska je obljubila, da bo udarila nazaj z enako mero.

Ameriško združenje proizvajalcev čipov je izrazilo razočaranje in zatrdilo, da bodo carine na uvoz iz Kitajske škodile predvsem ameriškim proizvajalcem čipov in ne bodo z ničemer preprečile problematičnih trgovinskih praks Kitajske.

ZDA so sicer s seznama za carine umaknile nekaj izdelkov po ameriških pritožbah. Med drugim plavajoče doke, kontejnerje, orodja za obdelavo lesa, kosti in trde plastike.

Trump Kitajski poleg tega grozi še s carinami na med 200 do 300 milijard dolarjev uvoza zaradi oviranja dostopa do kitajskega trga, kraje intelektualne lastnine in subvencij.

Trump je v torek zvečer na srečanju s prijateljsko nastrojenimi gospodarstveniki v New Jerseyju dejal, da ima sicer rad kitajskega predsednika Xi Jinpinga s katerim sta se ujela, vendar so kitajske trgovinske prakse nepoštene.

Vse skrbi okrog carinskih vojn je zavrnil in zatrdil, da se bo vse v redu končalo, trgovinski odnosi pa bodo fantastični. Obenem je napovedal, da bo gospodarska rast ZDA v tretjem četrtletju letošnjega leta petodstotna oz. hitrejša.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar