FinD - Novice - Publikusu zaradi odpadkov pri Študi grozi 75.000 evrov kazni
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.8.2018

Publikusu zaradi odpadkov pri Študi grozi 75.000 evrov kazni

Ljubljana, 03. avgusta (STA) - Inšpekcija za okolje državnega inšpektorata za okolje in prostor je že preverila stanje v Študi, kjer je podjetje Publikus na nedovoljen način začasno odložilo embalirane odpadke. Ugotovila je, da bale z odpadki do postavljenega roka niso bile odstranjene. Publikusu grozi do 75.000 evrov kazni, so STA povedali na ministrstvu za okolje in prostor.

"Podjetje Publikus bi moralo balirane odpadke iz te lokacije odstraniti do 30. julija 2018," so potrdili na okoljskem ministrstvu. Inšpekcija bo tako po opravljenem pregledu stanja začela z izvršbo odločbe, v postopku pa bo določen nov rok za njeno izvršitev.

"Podjetju grozi kazen za prekršek po zakonu o varstvu okolja v višini 75.000 evrov zaradi skladiščenja odpadkov brez okoljevarstvenega dovoljenja," so še zapisali.

V Študi pri Domžalah je po navedbah Slovenskih novic okoli 700 bal smeti, ki so jih tja navozili pred okoli štirimi meseci. Podjetje Publikus, ki se ukvarja z gospodarjenjem z različnimi vrstami odpadkov, sicer zagotavlja, da so bale odpadkov v Študo pripeljali zgolj na začasno skladiščenje ter da ne povzročajo nikakršnih emisij snovi v okolje.

Odpadki so se jim nakopičili zaradi problematike neprevzemanja komunalne odpadne embalaže, ki je prisotna v vsej državi. "Tako kot vsi ostali centri za ravnanje z odpadki in ostali pravni subjekti, ki se ukvarjajo z dejavnostjo obdelave odpadkov, smo se tudi mi soočili s prenapolnjenostjo svojih zbirnih centrov in ostalih površin, namenjenih skladiščenju odpadkov. V kolikor bi obstajala rešitev za končno oskrbo lahke frakcije, se tovrstnega začasnega skladiščenja zagotovo ne bi poslužili," so v četrtek zatrdili za STA.

S ciljem zagotovitve ustrezne končne oskrbe za skladiščeno lahko frakcijo so v podjetju tudi vzpostavili stike z več potencialnimi prevzemniki. Z dvema so dogovorili in izvedli odvoz testnih pošiljk, toda nobeden od njiju v kratkoročnem planu ne more zagotoviti nadaljnjega prevzema, so pojasnili. Glavni razlog ostaja zapolnjenost kapacitet termičnih objektov v tujini.

Publikus ima sicer težave tudi s presežno količino zbrane mešane odpadne embalaže v nekdanji gramoznici v Suhadolah.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar