FinD - Novice - Policija opozarja na direktorske prevare
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.7.2018

Policija opozarja na direktorske prevare

Kranj, 25. julija (STA) - Občasno so finančne družbe in organizacije še vedno tarča spletnih goljufov, ki izvršujejo direktorske prevare. Goljufi v imenu direktorja ali druge odgovorne osebe pošljejo elektronska sporočila oz. navodila o nakazilu od 10.000 do 40.000 evrov na račun v tujini. Na Policijski upravi Kranj opozarjajo, da gre za lažna sporočila.

Sporočila običajno prejmejo v računovodstvu družb. Storilci so v torek poskušali ogoljufati izobraževalno institucijo.

Goljufi so najprej ustvarili lažen elektronski naslov s pravimi podatki odgovorne osebe in ga poslali računovodkinji. V imenu odgovorne osebe so ji naročili plačilo 45.000 evrov na račun podjetja z vsemi podatki. Transakcijo je računovodkinja pred plačilom preverila še neposredno pri odgovorni osebi. Ugotovili so, da je sporočilo lažno in da so bili žrtev poskusa goljufije. Vsa komunikacija je potekala v slovenskem jeziku, so pojasnili na policiji.

Zato opozarjajo vse družbe in organizacije, naj bodo pozorne na morebitna tovrstna elektronska sporočila, predvsem kadar gre za sumljiva naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino in osebam, s katerimi družba do sedaj ni poslovala.

Ob prejetju sumljivega elektronskega sporočila o nakazilu denarja svetujejo, da preverite elektronski naslov pošiljatelja, ki je običajno podoben direktorjevemu, preverite IP naslov pošiljatelja - pri ogledu zaglavja (t. i. header) elektronske pošte je običajno razvidno, da IP prihaja iz tujine, preverite pristnost vsebine elektronske pošte pri odgovornih osebah, ugotovite, ali sploh obstaja podlaga za tovrstno nakazilo pri odgovornih osebah.

Če vendarle pride do tovrstne goljufive transakcije, predlagajo, da o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete, in zadevo prijavite na najbližji policijski postaji.

Kriminalistična preiskava v tovrstnih primerih poteka v smeri preiskovanja sumov storitve kaznivega dejanja goljufije in zlorabe osebnih podatkov, so še navedli na Policijski upravi Kranj.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar