FinD - Novice - Francoske železnice stavka stala 790 milijonov evrov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.7.2018

Francoske železnice stavka stala 790 milijonov evrov

Pariz, 20. julija (STA) - Stavka železničarjev zaradi napovedane reforme francoske državne železniške družbe SNFC je to stala 790 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaposleni so stavkali skupno 37 dni, kar je najdaljša stavka v tej družbi v treh desetletjih. So se pa zaradi stavke za 140 milijonov evrov znižali stroški poslovanja.

Železničarje je razburila takrat še načrtovana reforma SNFC, ki jo je francoski senat potrdil sredi junija in s katero želi vlada Emmanuela Macrona liberalizirati železniški promet in med drugim za nove zaposlitve ukiniti ugoden status železničarjev. Sindikati so v odgovor izvedli trimesečni val stavk, v okviru katerega so do konca junija izmenoma dva dneva stavkali in tri dni delali.

Ker jih v času stavke družba ni plačevala, je prihranila 140 milijonov evrov, a je hkrati prodala tudi bistveno manj vozovnic in morala med drugim izplačati odškodnine nekaterim potnikom. Skupni strošek stavke je tako presegel lanski čisti dobiček, ki je znašal 679 milijonov evrov.

Stavkajočim z zahtevami sicer ni uspelo, naleteli so tudi na večinsko neodobravanje s strani francoske javnosti. Tudi število stavkajočih se je z aprilskih 77 odstotkov do junija zmanjšalo na 13 odstotkov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar