FinD - Novice - Evropske borze višje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.7.2018

Evropske borze višje

London/Frankfurt/Pariz, 18. julija (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Nafta se je nekoliko podražila, tečaj evra pa se je v primerjavi z dolarjem znižal.

Rast evropskih borz je spodbujal močnejši dolar, ki raste po objavi spodbudnih informacij ameriške centralne banke Federal Reserve o stanju ameriškega gospodarstva. Šibkejši evro v primerjavi z dolarjem je namreč ugodnejši za evropske izvoznike, ki so zaradi tega konkurenčnejši, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,80 odstotka. V Londonu je indeks FTSE 100 pridobil 0,65 odstotka, pariški CAC 40 se je okrepil za 0,46 odstotka, frankfurtski DAX pa se je okrepil za 0,82 odstotka.

V Zürichu je indeks SMI pridobil 1,29 odstotka, na Dunaju pa ATX 0,93 odstotka. Rdeča izjema dneva je bila borza v Milanu, kjer je FTSE MIB zdrsnil za 0,03 odstotka.

V New Yorku indeksi nimajo enotne smeri. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,31 odstotka višji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,14 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je 0,05 odstotka pod izhodiščem.

Tečaj evra se je znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,165 dolarja, kar je 0,18 odstotkov pod izhodiščem. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1611 dolarja.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena avgusta, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 68 dolarjev, kar je toliko kot ob začetku trgovanja. V Londonu so se septembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 20 centov na 72,36 dolarja za sod.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar