FinD - Novice - Gradbeništvo v EU tudi maja z rastjo; Slovenija v vrhu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.7.2018

Gradbeništvo v EU tudi maja z rastjo; Slovenija v vrhu

Luxembourg, 18. julija (STA) - Obseg gradbenih del v območju z evrom se je maja na mesečni ravni povečal za 0,3 odstotka, v celotni EU pa za 1,2 odstotka. V medletni primerjavi je bila rast 1,8- oz. 2,6-odstotna. Slovenija je s 3,4-odstotno mesečno in 30,3-odstotno letno rastjo beležila eno večjih zvišanj, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Obseg del na gradbenih inženirskih objektih se je maja na mesečni ravni v območju evra povečal za 0,4 odstotka in v EU za 1,1 odstotka, medtem ko so se dela na stavbah v območju evra povečala za 0,2 odstotka in v EU za 1,2 odstotka.

Največjo rast obsega gradbenih del na mesečni ravni so zabeležile Madžarska (+6 odstotkov), Slovenija (+3,4 odstotka) ter Češka in Nemčija (po +3,1 odstotka), gradbeništvo pa je upadlo na Slovaškem (-6 odstotkov) in Franciji (-3,4 odstotka).

Na letni ravni pa se je v območju evra obseg del na gradbenih inženirskih objektih povečal za 3,3 odstotka in v EU za pet odstotkov, medtem ko se je v evrskih državah gradnja stavb povečala za 1,3 odstotka in v osemindvajseterici za 1,9 odstotka.

Največjo rast obsega gradbenih del v tej primerjavi so zabeležile Slovenija (+30,3 odstotka), Poljska (+23,3 odstotka) in Madžarska (+15,2 odstotka), padec pa so zabeležile Francija (-4,1 odstotka) in Bolgarija (-0,4 odstotka).

Eurostat je danes objavil tudi revidirane podatke za april, ko se je obseg del na mesečni ravni v območju z evrom zvišal za 1,8 odstotka, v EU pa za 2,6 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar