FinD - Novice - ZDA s pritožbo pri WTO zaradi protiukrepov na carine na jeklo in aluminij
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.7.2018

ZDA s pritožbo pri WTO zaradi protiukrepov na carine na jeklo in aluminij

Washington/Ženeva, 16. julija (STA) - ZDA, ki so z argumentom zaščite nacionalne varnosti pred časom uvedle dodatne carine na jeklo in aluminij, so se pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) zdaj pritožile na protiukrepe, ki so jih v odgovoru na omenjeno ameriško protekcionistično potezo uvedle Kitajska, EU, Kanada, Mehika in Turčija.

ZDA so marca uvedle 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija, pri čemer so sprva iz ukrepa izvzele uvoz iz EU, Kanade in Mehike, z junijem pa tudi teh izjem ni bilo več, zato so se ta gospodarstva odločila za povračilne ukrepe.

EU se je npr. odzvala s carinami na uvoz ameriškega blaga v vrednosti 2,8 milijarde evrov. Gre za izdelke, kot so slavne ameriške kavbojke, motorna kolesa (npr. Harley Davidson) in viski. Na seznamu so tudi brusnice, brusnični sok, pomarančni sok, sladka koruza in arašidovo maslo, pa moška usnjena obutev, kozmetični izdelki ter vrsta proizvodov iz jekla.

Zaradi carin na jeklo in aluminij, pri katerih se ZDA sklicujejo na zaščito interesov nacionalne varnosti, se je na WTO doslej obrnila vrsta članic te organizacije, med drugim EU, Kitajska, Mehika, Kanada in Rusija. Prepričane so namreč, da je protekcionistični ukrep s to argumentacijo nezakonit.

V ZDA so medtem prepričani, da so carine upravičene in skladne s pravili WTO, nekatere ameriške trgovinske partnerice pa so po navedbah glavnega trgovinskega predstavnika ZDA Roberta Lighthizerja namesto, da bi sodelovale z ameriško stranjo, uvedle protiukrepe, ki pa po prepričanju administracije predsednika Donalda Trumpa niso upravičeni. Lighthizer je partnerice pozval h konstruktivnemu sodelovanju.

Trump in njegova administracija sicer s svojim ravnanjem in izjavami vsaj za zdaj zaostrujejo nastale trgovinske napetosti. Nove carine so tako ZDA že uvedle na določene kitajske izdelke, v Pekingu pa so se na to takoj odzvali s protiukrepi. V Washingtonu so medtem napovedali še bistveno obsežnejšo protekcionistično akcijo proti Kitajski. Trump grozi tudi z uvedbo 25-odstotnih carin na uvoz osebnih avtomobilov iz EU. V nedeljo je unijo recimo označil tudi za sovražnico, ko gre za trgovinske odnose.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar