FinD - Novice - Evropske borze z rastjo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.7.2018

Evropske borze z rastjo

London/Frankfurt/Pariz, 05. julija (STA) - Osrednje evropske borze po mirnejši sredi, ko so newyorški trgi samevali zaradi praznovanja dneva neodvisnosti, predzadnji trgovalni dan v tednu začenjajo z rastjo. V ospredju so, kot že lep čas, skrbi pred zaostrovanjem trgovinskih napetosti med ZDA in drugimi velikimi gospodarstvi, a vsaj za zdaj prevladujejo kupci delnic.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa naj bi sicer danes ponoči uveljavila prvi nabor 25-odstotnih carin na okoli 800 kategorij izdelkov s Kitajske v skupni ocenjeni vrednosti okoli 34 milijard dolarjev. Sledile naj bi dodatni obsežnejši protekcionistični ukrepi, če Trump ne bo ocenil, da je Kitajska prenehala s po njegovem prepričanju nepoštenimi trgovinskimi praksami do ZDA.

Podobno zaostrovanje trgovinskih napetosti se obeta v odnosih z EU, Trump pa naj bi neuradno grozil tudi z izstopom ZDA iz Svetovne trgovinske organizacije, čeprav je to pozneje zanikal. Ni pa nikakršna skrivnost, da mu večstranski sistem urejanja svetovne trgovine nikakor ne ustreza, saj svet vidi skozi dvostransko prizmo uveljavljanja ameriške moči, ki naj bi jo obstoječa ureditev slabila.

Kljub strahu pred eskalacijo teh napetosti v polno trgovinsko vojno med ZDA in njenimi zunanjetrgovinskimi partnerji vsaj v začetku današnjega evropskega trgovanja prevladujejo kupci delnic. Indeks DAX v Frankfurtu je bil okoli 9.45 za 1,16 odstotka višje kot ob koncu četrtkovega trgovanja. V Londonu se indeks FTSE 100 krepi za 0,36 odstotka, v Parizu pa CAC 40 za 0,67 odstotka. Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 je bil medtem 0,68 odstotka nad gladino.

Evropske borze tako tudi niso sledile dogajanju v Aziji, kjer je prevladovala rdeča barva. Tokijski indeks Nikkei je izgubil 0,78 odstotka, šanghajski SSE Composite izgublja 0,91 odstotka, hongkonški Hang Seng 0,40 odstotka, seulski Kospi pa je končal 0,35 odstotka pod gladino. Singapurski STI medtem pridobiva 0,16 odstotka, v Sydneyju pa je All Ordinaries končal 0,47 odstotka višje.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar