FinD - Novice - Vrstijo se nasprotovanja podaljšanju dobe vezave tujcev na podjetje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.7.2018

Vrstijo se nasprotovanja podaljšanju dobe vezave tujcev na podjetje

Ljubljana, 03. julija (STA) - Nasprotovanje predlogu sekcij za promet pri OZS in GZS, da bi se za tuje voznike, za katere velja sporazum o zaposlovanju državljanov BiH, doba obvezne zaposlitve pri istem delodajalcu podaljšala z enega na pet let, so danes izrazili tudi v Obalni sindikalni organizaciji KS-90. Menijo, da je predlog absurden.

Sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) sta pobudo za spremembo sporazuma o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Sloveniji naslovili na ministrstvo za delo, želijo pa si, da bi ti delavci najmanj pet let zaposleni pri istem delodajalcu, če želijo obdržati dovoljenje za delo.

V ponedeljek sta nasprotovanje že izrazila Sindikat poklicnih voznikov Slovenije in Delavska svetovalnica, danes so se jim pridružili v Obalni sindikalni organizaciji KS-90.

"Že dalj časa opozarjamo na problematiko pristaniških delavcev, ki so zaposleni preko različnih posrednikov, a delo dejansko opravljajo v Luki Koper. Veliko jih je prav iz Bosne in Hercegovine," so spomnili. Ti delavci po njihovih navedbah delajo tudi po 18 dni zapored po 12 ur dnevno.

"Vprašajmo se, kaj bi petletna doba pri istem delodajalcu prinesla delavcu? Še več izkoriščanja, še več nesreč na delovnem mestu, še več strahu in trepetanja pred grožnjami delodajalca o izgubi delovnega dovoljenja ter posledično tudi slabšo kakovost življenja," so navedli.

Zato pozivajo OZS in GZS da pripravijo boljši ter kakovostnejši načrt pri zaposlovanju delavcev tujih držav, da se jim omogočijo boljši delovni pogoji, pošteno plačilo za opravljeno delo in striktno kaznovanje izkoriščevalskih delodajalcev, brez omejevanja trga dela ter z rešitvami, ki naj bodo plod socialnega dialoga.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar