FinD - Novice - Na Dunaju več deset tisoč protestnikov proti daljšemu delovniku
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

2.7.2018

Na Dunaju več deset tisoč protestnikov proti daljšemu delovniku

Dunaj, 01. julija (STA) - Na ulicah avstrijske prestolnice Dunaj se je v soboto zbralo okoli 80.000 ljudi, ki so protestirali proti vladnemu predlogu zakona, s katerim bi delovnik podaljšali na maksimalno 12 ur na dan, na teden pa posledično na 60 ur. Temu močno nasprotuje tudi avstrijska zveza sindikatov, ki zahteva referendum, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nova avstrijska vlada, ki jo sestavljajo svobodnjaki (FPÖ) in ljudska stranka (ÖVP), želi sprostiti delovnopravno zakonodajo in uvesti zakon, ki bi dovoljeval do 12 ur dela na dan. Delavci bi tako lahko delali do 60 ur na teden, čemur pa sindikati močno nasprotujejo.

Med drugim izpostavljajo vprašanje, ali bi zaposleni v primeru sprejetja zakona lahko zavrnili opravljanje nadur. Vlada je potrdila, da bo imel delavec po 10-urnem delu pravico zavrniti opravljanje nadur, ne da bi za to moral navesti razlog.

Predsednik avstrijske zveze sindikatov Wolfgang Katzian je na sobotnih protestih napovedal, da se bodo sindikati proti predlogu novega zakona "uprli z vsemi razpoložljivimi sredstvi". Poleg tega zahteva še, da vlada razpiše referendum, na katerem bodo svojo voljo glede možnosti daljšega delovnika lahko izrazili tudi volivci.

Parlament naj bi o predlogu zakona odločal v četrtek in ga najverjetneje potrdil.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar