FinD - Novice - Rast realnega prihodka v trgovini na drobno maja najvišja letos
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.6.2018

Rast realnega prihodka v trgovini na drobno maja najvišja letos

Ljubljana, 29. junija (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je maja na mesečni ravni narasel za 3,1 odstotka, glede na isti mesec prejšnjega leta pa za 3,8 odstotka. Rast je bila na letni ravni najvišja doslej v tem letu, kažejo podatki statističnega urada. Na rast je v največji meri vplival višji realni prihodek v prodajalnah z motornimi gorivi.

Prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi je maja na mesečni ravni narasel za 10,8 odstotka. Višji je bil tudi realni prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv, in sicer za 0,7 odstotka, kar je bila najvišja mesečna rast doslej v tem letu. Prodaja živil je glede na april narasla za 0,8 odstotka, prodaja neživil pa je upadla za 0,3 odstotka.

V primerjavi z lanskim majem se je prihodek zvišal za 3,8 odstotka, kar je bila v tem letu najvišja rast na letni ravni. Na letni ravni se je najizraziteje zvišal realni prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 12,6 odstotka), višji je bil tudi v trgovini z neživili (za pet odstotkov), v trgovini z živili pa je bil nižji (za 3,8 odstotka).

V prvih petih mesecih tega leta je bil realni prihodek v trgovini na drobno za 0,4 odstotka višji kot v istem obdobju prejšnjega leta. V tem obdobju je prodaja neživil narasla za štiri odstotke, prodaja motornih goriv pa za 1,6 odstotka, medtem ko je prodaja živil upadla za 4,9 odstotka.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil je maja v primerjavi z aprilom narasel za 1,8 odstotka, na letni ravni pa za 16,1 odstotka. Tudi v prvih petih mesecih tega leta je bil višji kot v istem obdobju prejšnjega, in sicer za 14,6 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar