FinD - Novice - Inflacija v območju evra junija pri dveh odstotkih
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.6.2018

Inflacija v območju evra junija pri dveh odstotkih

Luxembourg, 29. junija (STA) - Inflacija v območju evra je junija dosegla dva odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več kot maja in v skladu s srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke (ECB). Na inflacijo še vedno najbolj vpliva dražja energija ob višjih cenah nafte.

K inflaciji so po prvi oceni Eurostata najbolj prispevale cene iz skupin energija in hrana, alkohol in tobak. Ob neupoštevanju teh dveh skupin življenjskih potrebščin bi bila inflacija junija enoodstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj kot maja in bolj ali manj skladno s stanjem v zadnjih mesecih.

Inflacijski pritiski tako z izjemo nihajočih cen energije in hrane še vedno ostajajo razmeroma šibki, čeprav se je inflacija približala srednjeročnemu cilju osrednje denarne ustanove območja skupne evropske valute, ki je malenkost pod dvema odstotkoma.

Cene energije so se ob nadaljevanju obdobja povišanih cen nafte v medletni primerjavi dvignile za osem odstotkov, kar je 1,9 odstotne točke več kot maja. Cene v skupini hrana, alkohol in tobak so se zvišale za 2,8 odstotka, kar je za 0,3 odstotne točke več kot maja.

Nižja je bila rast cen storitev (+1,3 odstotka) in industrijskih proizvodov (+0,4 odstotka).

Podrobnejše podatke za evrsko območje in celotno EU bo Eurostat objavil sredi meseca.

Današnja objava je pomembna novica za ECB. Svet ECB je sredi meseca v Rigi napovedal, da bo s koncem septembra zmanjšal zgornjo mejo mesečnih nakupov v okviru programa odkupovanja obveznic s 30 na 15 milijard evrov, s koncem leta pa bo neto novih nakupov v okviru programa, namenjenega povečevanju količine denarja v obtoku in spodbujanju inflacija, konec.

Obrestne mere medtem ostajajo nespremenjene na rekordno nizki ravni, kjer naj bi vztrajale vaj do poletja prihodnje leto.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar