FinD - Novice - DUTB prodala družbo Liv kolesa
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.6.2018

DUTB prodala družbo Liv kolesa

Postojna, 29. junija (STA) - Podjetje Liv kolesa ima po poročanju Primorskih novic novega lastnika. DUTB ga je prodala družbi SPV Liv, ki je v lasti G4 Group iz Šmarjete na Dolenjskem in nizozemske družbe Konindustries. Kupnina ni bila razkrita, novi lastniki pa omenjajo, da bi lahko v Postojno del proizvodnje prenesel tudi nizozemski partner, ki izhaja iz panoge.

Dejavnost ima perspektivo, če tega ne bi videli, se posla ne bi lotili, je nakup za podjetja Liv kolesa za Primorske novice komentiral Franc Gregorčič iz družbe G4 Group. Kot je dodal, je dejavnost podjetja del globalnega trga, nizozemski partner, ki izhaja iz panoge, pa ima nad tem pregled.

"Poleg tega prinaša nekaj svežine v smislu trženja in znanja, delno pa je pripravljen proizvodnjo iz Nizozemske tudi prenesti v Postojno," je še dejal Gregorčič, ki je vodenje družbe prevzel tudi kot novi direktor.

Poslovanje podjetja Liv kolesa se je iz rdečih številk obrnilo pred dvema letoma. Lani so prihodke od prodaje povečali za okrog 12 odstotkov na 14,2 milijona evrov, od katerih so 85 odstotkov ustvarili na tujih trgih, in leto zaključili s čistim dobičkom 24.000 evrov, kar je zaradi rasti cen surovin nekoliko manj kot leto pred tem.

Kot še poroča časnik, se je podjetje pod težo dolgov in padca prometa v času gospodarske krize pred štirimi leti znašlo v prisilni poravnavi, s konverzijo dela dolga v kapital pa je njihova lastnica nato postala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki si je za družbo tudi prizadevala najti novega strateškega lastnika.

Gregorčič je pojasnil, da je v okviru prisilne poravnave družba dolžna poravnati še manjši znesek, kar bodo tudi storili, nato pa bo postopek zaključen. Novi lastnik je od DUTB sicer poleg poslovnega deleža odkupil tudi vse terjatve oziroma obveznosti, ki znašajo okrog 7,5 milijona evrov.

Krovna družba G4 Group, ki jo lastniško obvladuje Gregorčič s tremi sinovi, ima po nakupu Liv koles v lasti sedem tovarn po Sloveniji in na Hrvaškem, ki se ukvarjajo predvsem s predelavo plastike in papirja. V skupini je zdaj že blizu 1000 zaposlenih, prihodki pa se bodo letos približali 100 milijonom evrov.

Nad spremembo lastništva podjetja so medtem presenečeni v sindikatu Skei. Kot je za Primorske novice pojasnil Sašo Ristič iz omenjenega sindikata, jih ne ne DUTB ne novo vodstvo o tem nista uradno obvestila, pričakuje pa, da se bo tudi z novim lastnikom nadaljeval socialni dialog, predvsem pogajanja za novo podjetniško kolektivno pogodbo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar