FinD - Novice - Vlada sprejela predlog novele zakona o zdravniški službi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.6.2018

Vlada sprejela predlog novele zakona o zdravniški službi

Ljubljana, 28. junija (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela predlog dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki odpravlja nekatere ovire pri zaposlovanju tujih zdravnikov specialistov v Sloveniji. Na ministrstvu za zdravje so namreč že pred časom opozorili, da je zdajšnja ureditev o potrebnih poklicnih kvalifikacijah za zdravnike, ki niso iz EU, neživljenjska.

Kot so po seji sporočili z vlade, bo lahko po predlogu novele minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo lahko zdravniki specialisti, ki imajo pridobljeno poklicno kvalifikacijo v tretji državi in imajo posebno strokovno znanje, opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji. Vlada je novelo poslala v državni zbor po nujnem postopku.

Do izjemnega stanja po navedbah vlade pride, kadar javni zdravstveni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in s tem tvegajo ogrožanje življenj ali povzročitev hude okvare zdravja ali smrt bolnikov. Po noveli za te izjemne primere za zdravnike specialiste ne bo pogoj za delo v Sloveniji znanje slovenskega jezika C1.

Novela namreč določa, da mora izvajalec zdravstvene dejavnosti zagotoviti komunikacijo med vabljenim zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku, ter da je vsa medicinska dokumentacija bolnikov dostopna tudi v slovenskem jeziku, so pojasnili na vladi.

Zdravnik specialist bo lahko zdravstvene storitve v Sloveniji opravljal največ 12 mesecev, če bo prejel povabilo izvajalca zdravstvene dejavnosti iz terciarne ravni zdravstvene dejavnosti in če za njegovo strokovno znanje jamčijo trije zdravniki v Sloveniji, in to nacionalni koordinator specializacije in zdravnika specialista, ki sta imenovana za mentorja.

Z novelo se sicer mudi zaradi razmer na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike, kjer bodo v kratkem ostali brez še zadnjega kardiologa. Prav tako nimajo več otroškega srčnega kirurga. Za začasno rešitev nastalih razmer so se na Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni uspeli dogovoriti za sodelovanje z dvema ameriškima strokovnjakoma s področja otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije. A ker strokovnjaka nista iz EU, je potrebna sprememba zakonodaje, ki bo olajšala njun prihod. Iz Univerzitetnega kliničnega centra centra Ljubljana so večkrat sporočili, da podpirajo vse pobude za sprostitev zakonodaje na tem področju.

Tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je že pred časom ocenila, da je zdajšnja ureditev o potrebnih poklicnih kvalifikacijah za zdravnike specialiste, ki niso iz EU, neživljenjska. V Sloveniji in v tujini je kadrov, kot so srčni kirurgi za otroke in specialisti pediatri kardiologi, malo. Če pa se jim ponudi možnost za zaposlitev, naletijo na zakonodajne ovire.

Enako opozorilo je pred dnevi prišlo tudi iz Zdravniške zbornice Slovenije.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar