FinD - Novice - Britanska centralna banka kritična do pomanjkljivih načrtov Bruslja glede brexita
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.6.2018

Britanska centralna banka kritična do pomanjkljivih načrtov Bruslja glede brexita

London, 27. junija (STA) - Britanska centralna banka Bank of England je danes kritizirala EU, ker ta ni razkrila kriznega načrta za finančni sektor v primeru izstopa Velike Britanije iz EU brez dogovora s slednjo. Ob tem je pohvalila napredek britanske vlade pri obvladovanju tveganj, povezanih z brexitom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Največja preostala tveganja so na področjih, kjer morajo ukrepati tako britanske kot evropske oblasti, denimo glede zagotovitve nadaljevanja 96.000 milijard funtov vrednih obstoječih finančnih instrumentov," je dejal guverner centralne banke Mark Carney.

Zasebne finančne institucije po ocenah banke ne bodo sposobne same omiliti tveganj, povezanih s potencialnimi prekinitvami pri izvajanju finančnih storitev. Kot je poudaril Carney, EU še ni razkrila načrtovanih ukrepov, ki bi pomagali pri tem. Težave bi namreč občutila celotna Evropa in ne le Velika Britanija, je poudaril.

Evropski bančni organ (Eba), ki ima za zdaj še sedež v Londonu, je evropske banke v ponedeljek sicer pozval, naj okrepijo prizadevanja za odgovor na izzive v primeru scenarija neurejenega brexita, če Združeno kraljestvo in EU pred marcem 2019 ne bi uspela najti skupnega jezika glede pogojev izstopa in prehodnega obdobja.

Na podlagi poglobljene analize Eba namreč ocenjuje, da številne banke v uniji niso ustrezno pripravljene na najbolj negativni scenarij, ko bi zaradi propada pogajanj in pomanjkanja politične volje Velika Britanija konec marca 2019 izstopila iz povezave brez ustreznega dogovora o pogojih izstopa, prehodnem obdobju za blažji in bolj nadzorovan prehod na novo realnost ter o prihodnjih gospodarskih, finančnih, administrativnih in varnostnih odnosih.

Britanska centralna banka je nedavno tudi ocenila, da bi lahko banke in druga finančna podjetja že takoj po dejanskem izstopu Združenega kraljestva iz unije začela z aktivnostmi za selitev približno 10.000 delovnih mest v območje z evrom. Do napovedi o selitvi proizvodnje oz. spremembi naložbenih načrtov prihaja tudi v predelovalnem sektorju.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar