FinD - Novice - Črnomaljska občina prejela več kot 1500 vlog za prijavo škode po toči
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.6.2018

Črnomaljska občina prejela več kot 1500 vlog za prijavo škode po toči

Črnomelj, 27. junija (STA) - Na črnomaljski občini, kjer so pred 14 dnevi začeli zbiranje vlog za prijavo škode, na stavbah nastale zaradi nedavnega močnega neurja s točo, so v predpisanem roku prejeli več kot 1500 vlog. Upoštevali bodo tudi zakasnele vloge in vse nemudoma začeli vnašati v spletno aplikacijo sistema za ocenjevanje škode Uprave RS za zaščito in reševanje.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je za STA povedala, da število vlog predstavlja tudi število poškodovanih objektov v občini in da bodo zbrane podatke nemudoma začeli vnašati v spletno aplikacijo AJDA. Za čim hitrejši vnos bo potreben podaljšani delovni čas, je dodala.

Na temelju teh bo nato državna komisija za ocenjevanje škode pripravila končno oceno škode ter jo poslala v potrditev vladi. Ta jo bo potrdila, če škoda presega 0,3 promila prihodkov državnega proračuna ter pristojnemu ministrstvu naložila, da pripravi program odprave posledic.

Kot je nadaljevala županja, dozdajšnja ocena skupne škode v Občini Črnomelj presega 20 milijonov evrov, njen končni znesek pa bo znan predvidoma konec julija.

Glede poteka sanacije je pristavila, da so že veliko postorili, veliko dela pa jih še čaka. Vse poškodovane hiše in druge objekte so sicer gasilci začasno zaščitili s prekrivno folijo, zasebniki pa se pri prekrivanju poškodovanih streh s kritino soočajo predvsem z omejenim številom krovcev.

Ocenjevanje škode na terenu zavarovalnice in posebna komisija še niso končali, najbolj socialno ogroženim pa s svojo pomočjo pomagajo Rdeči križ, Karitas, območna gasilska zveza in občina, je še povedala Čemas Stjepanovičeva.

Kot pomaranče debela toča je del Črnomlja sicer prizadela 8. junija.

Na poziv civilne zaščite je posledice neurja v Črnomlju pomagala odpravljati tudi Slovenska vojska. Po njenih podatkih je med 16. in 21. junijem v Črnomlju pomagalo 50 vojakov z deset tovornimi vozili ter s prekucnikom in rovokopačem z vozniki. Vojaki so opravili skupaj skoraj 2400 delovnih ur. Pomagali so predvsem pri popravilu streh in čiščenju ter odvozu različnega materiala, ki ga je uničila toča.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar