FinD - Novice - Rast posojil gospodinjstvom v območju evra maja stagnirala
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.6.2018

Rast posojil gospodinjstvom v območju evra maja stagnirala

Frankfurt, 27. junija (STA) - Rast posojil podjetjem v območju z evrom se je maja okrepila, medtem ko je rast obsega posojil gospodinjstvom stagnirala, kažejo podatki Evropske centralne banke (ECB). Posojila zasebnemu sektorju so maja po prilagojenih podatkih na letni ravni narasla za 3,3 odstotka, potem ko je bila mesec pred tem rast triodstotna.

Letna rast posojil gospodinjstvom je po prilagojenih podatkih maja dosegla 2,9 odstotka, kar je bilo enako kot v mesecu prej. Se pa je precej dvignila rast posojil zasebnim podjetjem v nefinančnem sektorju, in sicer za 0,3 odstotne točke na 3,6 odstotka.

Ekonomisti zelo podrobno spremljajo podatke o posojilih, saj večji pritok denarja v gospodarstvo nakazuje na porast aktivnosti. Prav tako je na podatke zelo pozorna ECB, ki z njihovo pomočjo ocenjuje učinkovitost svoje monetarne politike.

ECB je na junijskem zasedanju v Rigi izrazila pričakovanje, da bo s koncem septembra zmanjšal zgornjo mejo mesečnih nakupov v okviru programa odkupovanja obveznic s 30 na 15 milijard evrov, s koncem leta pa bo neto novih nakupov v okviru programa, namenjenega povečevanju količine denarja v obtoku, konec. Obenem je obrestne mere ohranila na rekordno nizkih ravneh.

Z obema ukrepoma ECB spodbuja črpanje likvidnosti v finančni sistem in posledično realno gospodarstvo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar