FinD - Novice - Evropska komisija lani odpravila rekordno število trgovinskih ovir
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.6.2018

Evropska komisija lani odpravila rekordno število trgovinskih ovir

Bruselj, 26. junija (STA) - Evropska komisija je lani odpravila rekordno število trgovinskih ovir, s katerimi se srečujejo podjetja EU pri poslovanju na tujem, kaže letno poročilo o trgovinskih ovirah in ovirah za naložbe. Natančneje je šlo za 45 ovir, kar je več kot dvakrat toliko kot leta 2016, so sporočili iz Bruslja.

"Evropski izvozniki so poročali o velikem povečanju protekcionizma leta 2017. Vendar je EU na podlagi strategije glede dostopa do trga lani odpravila 45 ovir," je po današnji objavi poročila sporočila komisija.

Obenem je bilo lani zabeleženih 67 novih ovir, s čimer se je skupno število obstoječih ovir na svetu povečalo na 396. Največ novih ovir je lani uvedla Kitajska, sledile so Rusija, Južna Afrika, Indija in Turčija.

"Kot največji in najbolj odprt svetovni trg je EU odločena zagotoviti, da tuji trgi ostanejo enako odprti za naša podjetja in proizvode. V luči nedavnega porasta protekcionizma v številnih delnih sveta je naše vsakodnevno delo odstranjevanja trgovinskih ovir postalo še pomembnejše," je ugotovitve komentirala evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström.

Poročilo po njenih besedah potrjuje tudi, da je mogoče učinkovite rešitve najti znotraj mednarodnega pravnega okvira.

Skupno 45 trgovinskih ovir je komisija lani odpravila delno ali v celoti. Šlo je za ukrepe na 13 ključnih področjih oz. sektorjih, vključno z letalstvom, avtomobilsko panogo, informacijsko-komunikacijsko tehnologijo in elektroniko, strojno, farmacevtsko, jeklarsko, papirno, storitveno in tekstilno industrijo ter farmacijo.

Med primeri je komisija izpostavila odpravo administrativnih ovir za prodajo storitev v Argentini, dosego priznavanja varnostnih standardov, ki jih uporablja strojna industrija EU, v Braziliji po uvedbi nove zakonodaje ter odpravo nekaterih omejitev na izvoz perutnine iz nekaterih držav članic EU v Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate.

Skupno je s tem komisija pod vodstvom Jeana-Claudea Junckerja doslej odpravila 88 ovir. Zahvaljujoč naporom komisije od 2014 do 2016 so podjetja v EU lani izvozila za dodanih 4,8 milijarde evrov blaga in storitev, še ocenjujejo v Bruslju.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar