FinD - Novice - Več kot polovica potrošnikov turistično storitev kupi prek spleta
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.6.2018

Več kot polovica potrošnikov turistično storitev kupi prek spleta

Ljubljana, 26. junija (STA) - Digitalni mediji močno vplivajo na nakupovalne navade slovenskih potrošnikov. Kot kaže raziskava Iproma in Valicona, je zlasti turizem ena od panog, v kateri digitalni mediji prevladujejo tako pri oglaševanju kot tudi pri končnem nakupu. Nakup turistične storitve prek spleta sodeč po raziskavi namreč opravi več kot polovica potrošnikov.

Raziskava je pokazala, da je 61 odstotkov slovenskih potrošnikov k nakupu počitnic spodbujenih prek digitalnih kanalov, od tega 27 odstotkov prek članka na spletu, 22 odstotkov prek objave oz. mnenja na spletu in 20 odstotkov prek brskanja po spletu.

O počitnicah se na spletu informira 87 odstotkov slovenskih potrošnikov, prek tradicionalnih virov informiranja pa le 39 odstotkov. Kot ugotavlja raziskava, največjo informacijsko podporo turističnim storitvam dajejo spletne strani ponudnikov, kjer se informira 71 odstotkov vprašanih, več kot polovica potrošnikov pa išče informacije prek iskalnika po ponudniku in primerja različne ponudbe.

Potrošniki se za nakup odločajo na podlagi kombinacije cene (53 odstotkov) in vrednosti za denar (51 odstotkov), drugotnega pomena za nakup pa sta za 27 odstotkov slovenskih potrošnikov pretekla izkušnja in počitnikovanje v želenem terminu.

Iprom in Valicon ugotavljata, da je posebnost kategorije turizem ta, da so digitalni kanali močno prevladali nad tradicionalnimi, saj je prek spleta opravljenih 56 odstotkov nakupov turističnih storitev. Slovenski potrošnik sicer za nakup turističnih storitev potrebuje približno 69 dni, povprečna vrednost nakupa pa znaša 677 evrov.

Največ truda potrošniki vložijo pri iskanju nastanitve, kot najbolj enostavni nakupi so se izkazali nakupi letalskih kart.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar