FinD - Novice - Pred zasedanjem Opeca optimizem o dogovoru glede kvot
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.6.2018

Pred zasedanjem Opeca optimizem o dogovoru glede kvot

Dunaj, 21. junija (STA) - Ministri članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) so pred zasedanjem, ki bo potekalo v petek in soboto, optimistični, da bodo dosegli dogovor o prihodnji politiki glede obsega črpanja nafte. Savdska Arabija priznava, da bi bilo vztrajanje pri velikem povečanju obsega proizvodnje nafte "politično nekorektno" do Irana, ki temu nasprotuje.

Države članice Opeca in nekatere druge proizvajalke, med drugim Rusija, ki so leta 2016 pristale na znižanje proizvodnje nafte, da bi dvignile njeno ceno, bodo v prihodnjih dneh odločale o morebitnem podaljšanju dogovora, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Savdska Arabija, ki jo podpira tudi Rusija, si želi dviga proizvodnih kvot, da bi lahko zadostila povečanemu povpraševanju, ki ga pričakuje v drugi polovice tega leta. Z dodatnim načrpanim milijonom 159-litrskim sodov nafte na dan "bi lahko začeli uresničevati cilj," je pred dnevi ocenil savdski minister za energijo Kalid Al Falih.

Temu pa nasprotuje Iran, ki po umiku ZDA iz jedrskega sporazuma pričakuje nove sankcije in posledično težave za njihove naftne družbe. Prav tako zvišanju nasprotujeta Venezuela in Irak, ki nista zmožni v hitrem času občutno povečati proizvodnjo.

Sedaj pa je savdski minister pred srečanjem nekoliko omehčal stališče in ocenil, da najbrž vse države res ne bodo sposobne hitrega večanja proizvodnje. Tu pa bi lahko pomagale druge proizvajalke, tudi Savdska Arabija, ki bi lahko nadomestile njihov izpad. Ob tem pa je priznal, da to najverjetneje ni politično sprejemljiva možnost za vse članice.

"Upam, da bomo dosegli kompromis," je na Dunaju pred ministrskim srečanjem dejal iraški minister za nafto Jabbar al-Luaibi. Irak si po njegovih besedah "prizadeva za zmanjšanje vrzeli med obema blokoma".

Po mnenju analitikov bi države lahko sklenile, da obdržijo obstoječe kvote pri 1,8 milijona 159-litrskih sodov dnevno, in jih ne presegajo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar