FinD - Novice - Cimos Kinematika po prenosu dela dejavnosti na matično družbo v likvidacijo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.6.2018

Cimos Kinematika po prenosu dela dejavnosti na matično družbo v likvidacijo

Koper, 21. junija (STA) - V koprskem Cimosu, ki je lani pristal v rokah italijanske družbe TCH Cogeme oz. sklada Palladio Finanziaria, so se odločili, da bodo del proizvodnih programov hčerinske družbe Cimos Kinematika prenesli na matično podjetje ter prezaposlili okoli dve tretjini od 150 zaposlenih. Preostale dejavnosti Cimosa Kinematike bodo likvidirane.

Kot so sporočili iz Cimosa, bo matično podjetje prevzelo proizvodne programe za kupce Audi, Aston Martin in Knorr Bremse. Vsem približno 100 prenesenim delavcem bo po navedbah iz podjetja zagotovljena kontinuiteta pravic iz delovnega razmerja v skladu z zakonom.

Preostali proizvodni programi in dejavnosti Cimosa Kinematika so medtem v fazi likvidacije, družba pa zagotavlja, da bo s tem v zvezi spoštovala vse zakonske in pogodbene obveznosti.

Časnik Dnevnik je sicer nedavno poročal, da naj bi bila Cimos Kinematika tik pred prodajo, po neuradnih informacijah pa naj bi družbo prevzel turški Toksan Otomotiv.

A že po današnjem sestanku ključnih deležnikov v podjetju o usodi omenjene hčerinske družbe je postalo jasno, da je scenarij s prodajo očitno padel v vodo. Kot je za STA po sestanku povedal sekretar sindikata Skei za Kraško-notranjsko regijo in Obalo Sašo Ristič, namreč o prodaji ni bilo govora. "Delodajalec nas je seznanil, da bo prenesel določeno število delavcev in nas seznanil s tem, kaj namerava," je strnil.

Po Ristićevih besedah je delodajalec predstavil predloge, med njimi je bil tudi prenos določenih delov dejavnosti nazaj s Kinematike na Cimos, o prihodnosti hčerinske družbe pa niso bili obveščeni. "Ne vemo, kaj se bo zgodilo, ali se bo družba likvidirala ali se bo zgodilo kaj drugega," je pojasnil.

Napovedal je tudi nov sestanek na to temo, predvidoma prihodnjo sredo.

Novi italijanski lastniki Cimosa so družbo Cimos Kinematika ustanovili lani jeseni in nanjo prezaposlili 200 delavcev v proizvodnem programu kinematika, nato pa za ta program začeli iskati kupca. Gre sicer za osrednji proizvodni del koprske Cimosove tovarne. Poleg razvojnega oddelka je kinematika namreč edini proizvodni del skupine Cimos na koprski lokaciji.

Cimos je v italijanskih rokah maja lani pristal po dolgotrajnem obdobju negotovosti glede usode enega pomembnejši slovenskih podjetij v dobaviteljskem sektorju za avtomobilsko industrijo. Novi lastniki so po dokapitalizaciji nadaljevali finančno in predvsem poslovno prestrukturiranje podjetja, ki počasi daje rezultate.

Lani je Cimos po nerevidiranih izkazih ustvaril za 255,1 milijona evrov poslovnih prihodkov. EBITDA je ob koncu leta znašal 3,7 milijona evrov, čisti dobiček pa 2,5 milijona evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar