FinD - Novice - Estonski Zubax najboljši startup s področja trajnostne energije
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.6.2018

Estonski Zubax najboljši startup s področja trajnostne energije

Praga/Ljubljana, 20. junija (STA) - Na največjem evropskem tekmovanju za startupe s področja trajnostne energije, imenovan PowerUp!, je slavil estonski Zubax. Razvil je namreč tehnologijo, s katero lahko električna vozila, predvsem letala, potujejo dlje, ob tem pa porabijo manj energije iz baterije.

Svoje rešitve je pred žirijo tekmovanja, ki ga pripravlja evropski energetski pospeševalnik Innoenergy, predstavilo 15 startupov, sicer zmagovalcev državnih finalov, ki so se odvili na Madžarskem, Poljskem, Češkem, Slovaškem, v Sloveniji, Litvi, Latviji, Srbiji, Turčiji, Ukrajini, Estoniji, Romuniji, Bolgariji, na Hrvaškem in v Grčiji, so sporočili iz podjetja Montel Energetika.

Slovenijo je na tekmovanju zastopala rešitev Mywater, nov urbani vir vode, ki bi lahko z napravo, ki bo iz zraka črpala vodo, ljudem po vsem svetu vsak dan, kjerkoli in kadarkoli zagotavlja neoporečno pitno vodo.

Finalisti so bili izbrani med 299 ekipami iz 24 srednjeevropskih držav, ki so se prijavile na tekmovanje. Izziv je bil velik, saj je Innoenergyjev pospeševalnik Highway, kamor je povabljen zmagovalec, eden izmed najboljših programov s področja trajnostne energije v Evropi.

Zmagovalec Zubax je sicer prejel 30.000 evrov denarne nagrade. Denarno nagrado sta prejela tudi drugo- in tretjeuvrščeni, to sta litovsko podjetje Wellparko (10.000 evrov) in češka ekipa Neuron Soundware (5000 evrov).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar