FinD - Novice - Prva naloga za novega premierja: Znižanje DDV
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.6.2018

Prva naloga za novega premierja: Znižanje DDV

Ljubljana, 19. junija (STA) - Slovenija je v mandatu Alenke Bratušek DDV zvišala, in sicer z 20 na 22 oziroma z 8,5 na 9,5 odstotka. Čeprav je bil to krizni ukrep, ga vlada Mira Cerarja v času izjemne gospodarske rasti ni znižala, je pa pod pritiskom javnosti odpravila vse druge varčevalne ukrepe oziroma večino, v Financah piše Janez Tomažič.

Hrvaški finančni minister Zdravko Marić napoveduje, da bodo znižali stopnjo DDV s 25 na 24 odstotkov. Znižali bodo tudi dohodnino, piše Jutarnji list. Najavili so že marsikaj, pa tega niso izvedli, dodatno je od tam prišel zgled za davčne blagajne. Ekonomska politika te države je pogosto zgrešena.

Slovenija proračunskega presežka, potem ko plača obresti, nima, zato je manevrskega prostora malo. Verjetno se bo treba odločiti, kako ljudem izboljšati kupno moč. Kot smo pisali večkrat, je postopek vpeljave davčnih sprememb, ki bi zagotovile večji neto, dolg in zapleten, zahteval bi nižanje proračunskih izdatkov.

Zato bi mogoče lahko razmislili o znižanju DDV. Ni ga treba znižati za dve odstotni točki, zadovoljni bi bili že z eno. Ponavljam, pri uvedbi so nas prepričevali, da gre za krizni ukrep, sklene komentator.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar