FinD - Novice - Banka Slovenije opozarja banke na pasti t.i. hitrih kreditov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.6.2018

Banka Slovenije opozarja banke na pasti t.i. hitrih kreditov

Ljubljana, 15. junija (STA) - V Banki Slovenije so ocenili, da se notranjim prevaram v bančništvu ni moč izogniti, s preudarno kreditno politiko in notranjimi kontrolami pa se jih lahko učinkovito zmanjša. Banka Slovenije področju potrošniškega kreditiranja in t.i. hitrim kreditom posveča veliko pozornost, posebej zaradi rasti in zniževanja bonitetnih standardov.

Banka Slovenije je po nedavnih policijskih preiskavah, povezanih z najemanjem posojil v bankah, sporočila, da "tovrstne probleme, povezane z notranjimi prevarami, zaznava skoraj v vsaki banki". Pri tem so te prevare omejene na manjše primere, izjema je bil lani primer ene banke, je navedla centralna banka.

Potrošniškim posojilom namenja posebno pozornost, saj ta predstavljajo približno tretjino vseh kreditov prebivalstvu in so se v zadnjih dveh letih povečala bolj kot druga. "Pri tem so razlike med bankami precejšnje," so navedli in dodali, da so ob pregledih v nekaterih bankah še bolj podrobno proučili področje prevar in skladnosti.

"Banka Slovenije je na povečana tveganja zaradi zniževanja kreditnih standardov v primeru t.i. hitrih kreditov v zadnjem obdobju večkrat in na različne načine opozorila banke," so zapisali. Centralna banka je bankam postavila določene zahteve ter jim naložila določena ravnanja.

Sodeluje tudi pri predlagani pobudi za spremembo zakona o centralnem kreditnem registru. Tu zagovarja stališče, da vodilo ne more biti le zasledovanje hitrosti in avtomatiziranost dostopa oz. odobravanja t.i. hitrih kreditov, temveč je treba obenem zagotoviti tudi ustrezno obvladovanje kreditnih, operativnih, varnostnih in drugih tveganj.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar