FinD - Novice - Stopnja prostih delovnih mest v območju evra 2,1-odstotna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.6.2018

Stopnja prostih delovnih mest v območju evra 2,1-odstotna

Luxembourg, 18. junija (STA) - Povprečna stopnja prostih delovnih mest, ki odraža razmerje med prostimi in vsemi delovnimi mesti, je bila v prvem četrtletju letos v območju z evrom 2,1-odstotna, medtem ko je bila v zadnjem lanskem četrtletju dveodstotna, v enakem lanskem obdobju pa 1,9-odstotna. V EU je bila stopnja prostih delovnih mest 2,2-odstotna, ugotavlja Eurostat.

Evropski statistični urad je spomnil, da je bila stopnja prostih delovnih mest v EU zadnje lansko četrtletje dveodstotna, v prvem lanskem četrtletju pa enako kot v območju z evrom 1,9-odstotna.

V sektorju industrije in gradbeništva v območju z evrom je bila v prvem četrtletju stopnja prostih delovnih mest 1,9-odstotna, v sektorju storitev pa 2,4-odstotna.

V celotni EU je bila medtem stopnja prostih delovnih mest v sektorju industrije in gradbeništva 1,9-odstotna, v storitvah pa 2,4-odstotna.

Med državami, za katere so na voljo primerljivi podatki, so imele najvišje stopnje prostih delovnih mest v prvem trimesečju Češka (4,8 odstotka), Belgija (3,5 odstotka), Nemčija in Švedska (po 2,9 odstotka) ter Nizozemska in Avstrija (obe po 2,8 odstotka).

Najnižje stopnje so medtem zabeležile Grčija (0,7 odstotka), Španija in Portugalska (po 0,9 odstotka) ter Bolgarija in Irska (po en odstotek).

Glede na podatke, s katerimi Eurostat razpolaga za prvo četrtletje, se je stopnja prostih delovnih mest na letni ravni zvišala v 16 državah članicah in ostala stabilna v osmih, padla pa v štirih.

V Sloveniji je bila v prvem četrtletju stopnja prostih delovnih mest 2,6-odstotna, potem ko je bila v predhodnem četrtletju dveodstotna, v enakem obdobju lani pa 2,1-odstotna. Stopnja prostih delovnih mest v industriji in gradbeništvu je bila 3,1-odstotna, v storitvah pa 3,3-odstotna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar