FinD - Novice - Mlinotest za naložbe namenja več milijonov evrov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.6.2018

Mlinotest za naložbe namenja več milijonov evrov

Ajdovščina, 17. junija (STA) - Naložba v proizvodni obrat za izdelavo polnjenih testenin in njokov, ki so jo odprli v začetku letošnjega leta, je ajdovsko družbo Mlinotest stala 5,2 milijona evrov. Skupno je skupina Mlinotest za investicije lani namenila skoraj šest milijonov evrov. Letos v Mlinotestu načrtujejo vlaganja v višini 4,5 milijona evrov.

Med letošnjimi velikimi investicijami sta dve novi polnilni liniji za mlevske izdelke in za moke. "Montaža slednjih se bo pričela v začetku septembra in s tem bo povezana tudi prenova blagovne znamke mlevskih izdelkov," je za STA napovedal predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal.

Zaradi gradnje nove stavbe so opravili več ureditev in posodobitev tudi znotraj proizvodnega kompleksa v Ajdovščini. Tako so morali urediti novo kanalizacijsko omrežje, povečati električno moč, nov vodovod, trafo postajo in kompresorsko postajo za zrak ter novo montažno skladišče za surovine. V sklopu urejanja okolice so poskrbeli tudi za ureditev parkirišča in nove vratarnice, energetsko so prenovili zunanjost upravne stavbe.

Mlinotest je lani dosegel 1,7 milijona evrov čistega dobička, kar je za 14 odstotkov boljše kot v letu 2016.

"Poslovni rezultat bi lahko bil še boljši, vendar so ga nekoliko pokvarili enkratni dogodki, ki so posledica stvari, ki so se zgodile že v preteklih letih. Govorimo o določenem odpisu do hčerinske družbe, odpisu nekurantnih zadev in podobnega. Bistveno pa so na poslovanje vplivali dogodki v drugi polovici leta, to so podražitve ključnih surovin za Mlinotest - pšenica, pšenični zdrob durum in jajca," je povedal Kobal.

Teh podražitev niso prenesli na cene končnih izdelkov, mogoče so se ob dogovoru s trgovci zvišale le za kakšen odstotek. Ob začetku letošnjega leta pa so se dvignile tudi cene energentov.

V letu 2017 so v matični družbi Mlinotest dosegli nekaj čez 51 milijonov evrov prihodkov, kar je za štiri odstotke boljše kot v predhodnem letu. Prihodki v skupini Mlinotest pa so bili višji za tri odstotke.

Prihodki so hitreje rasli v izvozu, kjer so se povišali za 11 odstotkov, nekoliko nižja rast je bila na domačem trgu. Lani so tako na tujih trgih ustvarili že 20 odstotkov vseh prihodkov.

"Tudi v letošnjem letu smo kar uspešni pri povečevanju prihodkov, zato je ta dvig precej višji kot v lanskem letu. Ob tem pa je pritisk na stroške zelo velik, poleg povečanih stroškov za energente so se povečali tudi stroški dela in prevozov, saj rasteta tako zamrznjen program kot tudi izvoz," je še dejal predsednik uprave Mlinotesta.

V letošnjem letu sicer načrtujejo desetodstotno povečanje prihodkov, poslovanje v prvih petih mesecih pa jih približuje načrtovanemu dvigu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar